*Nettavisen* Nyheter.

Reise: Singapore swing

GONDOL: Det er klamt i Singapore, men gondolen ut til den kunstige øya Sentesa byr på en luftig tur. Ski ikke nødvendig.

Smakebiter fra India, Kina, Midtøsten og Norge. Singapore er det perfekte utgangspunktet for en reise til Asia.

Klikk på bildet for å forstørre.

UTSIKT: Singapore har kommet langt fra å være en bortgjemt sump i Sørøst-Asia. Skylinen er en av verdens flotteste, og blir fylt av stadig flere skyskrapere.

Klikk på bildet for å forstørre.

SPISSE TENNER: Akvariet på Sentosa-øya i Singapore er ikke et sted for de skvetne. Den lange korridoren som utgjør akvariets høyepunkt er full av enorme haier som svømmer på en armlengdes avstand fra tilskuerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

BERØMT DRINK: Ingen tur til Tigerbyen er komplett uten en Singapore Sling på Raffles Hotel. Den søte drinken ble skapt her på hotellet, et sted som fortsatt lukter av gammelkolonistisk stil.

Klikk på bildet for å forstørre.

BØTER: Singapore er kjent for sine mange lover og sviende bøter. Befolkningen holdes i stramme tøyler, men de strenge reglene gjør også at det vesle landet er et av de mest renslige og best organiserte i Asia.

Om jeg savner Delhi? Ikke i det hele tatt! Jeg kan bare ta meg en tur til Little India, og så er det som om jeg er hjemme. Bortsett fra at det er mye renere, da. Ali Sethi ler høyt. Skredderen og silkeselgeren har funnet seg et nytt hjem i Singapore. Han har ingen planer om å forlate den lille øystaten. Siden han flyttet hit for 25 år siden, har Sethi sett hvordan den tidligere britiske kolonien har gjennomført en av Asias mest imponerende suksesshistorier. Hele landet er på størrelse med Karmøy, og har ingen naturressurser å snakke om. Likevel har Singapore blitt et av de rikeste asiatiske landene. Mye takket være gode forretningsforhold for utenlandske selskaper.

Smeltedigel

Samtidig er landet en smeltedigel av ulike folkeslag. Her finner man kvartaler, restauranter og mennesker fra alle verdenshjørner. Lyst på en egyptisk vannpipe mens du drikker tyrkisk kaffe? Ta turen til araberkvartalet. Hva med en Peking-and eller en porsjon dim sum? Chinatown ligger en kort taxitur unna.

Alle føler seg hjemme her. Mange sier at Singapore mangler kultur, men kulturen vår er at vi er internasjonale på en spesiell måte "The Singapore Way", sier taxisjåføren Goh Boon San. Singapore kunne lett vært et kjedelig land. Statusen som en av verdens største havner og transportsentre gjør at det er mye businessfolk i de store leilighetskompleksene som ligger spredt rundt den lille øya. Dessuten er landet kjent for sine strenge regler. "Singapore is a fine city", kan man lese på t-skjortene i turistområdene. Spøken er selvsagt at ordet "fine" kan bety både "bra" og "mulkt". Spytter du på gaten, vanker det straff. Krysser du gaten ulovlig, kan du risikere at lommeboken blir mye tynnere. Men Singapore er ikke kjedelig. Landets ledere, som har styrt med en slags silkejernhånd siden uavhengigheten i 1965, vet at forretningsfolk også liker å gjøre noe på fritiden. Dessuten trenger man steder å ta med familiene sine til.
Det er utrolig mange steder man kan dra for å gå på tur eller bli underholdt, sier Xu Baoyi, som driver en suvenirbutikk i Chinatown.

Menneskeskapt øy

Et populært sted er Sentosa. Den delvis menneskeskapte øya rett utenfor byen Singapores familieunderholdningssenter kan virke kunstig og Disneyland-aktig når man kommer dit etter en luftig tur i gondolen, men prøv å unngå å bli imponert når haiene svømmer over og rundt deg i det enorme akvariet. For ikke å snakke om dyreparken, som ligger midt i den gjenværende regnskogen i Nord-Singapore. Du har nemlig ikke sett en dyrepark før du har vært i Singapore. Trange bur er erstattet av store friområder, der dyrene ser ut til å oppføre seg som om de er i sine naturlige elementer. Det eneste unntaket er isbjørnen Inuka, som nok burde fått lov til å forbli i nordlige trakter. Etter en tur i dyreparken kan det være en god idé å trekke til ærverdige Raffles Hotel for en drink. Og drinken heter Singapore Sling.
Vi tar inn rundt 1000 bestillinger om dagen, sier bartender Sunny, som selv nekter å drikke den røde attraksjonen.
Nei, for meg er den alt for søt. Men den er nå likevel et viktig symbol for landet, og folk ser ut til å like den. De kommer jo tilbake gang på gang, sier han.

Spis og shop

Men det er mat og shopping, og ikke eksotiske dyr eller drinker, som er singaporeanernes store fritidssyssel. Fra de enorme kjøpesentrene langs Orchard Road til gullsmedene i Chinatown Singapore har det meste, og ofte til en god pris. Og landet tilbyr restauranter fra alle verdenshjørner. Enkelte hevder at singaporeanerne begynner å snakke om middag allerede under lunsjen.
Dette er et veldig enkelt sted å bo. Vi får tak i alt vi trenger, samtidig som det er lett å finne det eksotiske. Veldig mange deler av Asia er representert her, sier norske Therese Handeland, som jobber som husmor på den norske sjømannskirken. Med 1300 nordmenn i landet er det full aktivitet på kirken hver eneste dag. Her finner man norske aviser, sjokolade og miljø. Duften av raspeballer og kokt ørret siver gjennom luften når vi kommer på besøk. I Singapore slipper selv en nordmann å savne hjemlandet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.