*Nettavisen* Nyheter.

Reise: Ville Verbier

LINJE: Skotten Craig Douglas velger en drøy linje ned fra Attelas.

Verbier er kjent for sitt kostbare uteliv. Men her finnes også noen av Europas beste offpist-muligheter

Klikk på bildet for å forstørre.

RÅTT PARTI: Landsbyen Verbier kan fremstå som litt prippen. Men det er ikke offpist-mulighetene.

Klikk på bildet for å forstørre.

TWINTIP: Johan Westergren i svevet.

Klikk på bildet for å forstørre.

BAKGRUNNEN: Mont Fort (3330 moh)

Klikk på bildet for å forstørre.

DAGENS SHOW: Ian Weaver (t.v.), Ian South og Stuart Redshaw studerer dagens kjøring.

Klikk på bildet for å forstørre.

OFF-PISTE: Mange vil prøve seg utenfor løypene.

Klikk på bildet for å forstørre.

VÆRSKIFTE: Været skifter fort i fjellet. Da er det godt at skiltingen er god

Verbier er utrolig bra for offpist-kjøring, sier Craig Douglas fra Skottland, etter å ha kjørt en drøy linje ned fra Attelas-toppen på 2727 meter over havet. Et solid tryn i dypsnøen etter et tre meter høyt fall, stopper ikke skottene fra å komme i stor fart inn mot Lac des Vaux 1-løypa.
Snøen er så dyp under skrenten at det var som å lande i den diger dundyne, smiler Douglas.

Billigere enn fryktet

Verbier i Sveits har rykte på seg for å være både dyrt og hipt. Tettheten av Cayenne-er, Q7-er, X5-er, M-er og Touareg-er stor i Verbier, men det er overraskende mange skibomser å se i gatene og bakkene.
Jeg sjekket litt rundt, men fant ikke Verbier noe dyrere enn for eksempel Chamonix. Prisstigning i Frankrike har medført at Sveits kommer gunstigere ut i sammenlikningen enn tidligere, sier Johan Westergren fra Sverige. Han leier en leilighet sammen med fire kompiser.

Og offpist-mulighetene her i Verbier er uendelige og vinen er billig, sier Westergren. På en grå dag i den sveitsiske landsbyen kjører han big jump ved La Chaux-heisen sammen med engelskmennene Jack Whelan og Robert Deering.

Børs og katedral

Verbier ble i fjor rangert som verdens nest beste skisted av det svenske skibladet Åka Skidor, bare slått av St. Anton. En av grunnene til rangeringen er det enorme utvalget. Du finner bratte, snøkledde fjellsider der preppe-maskinene aldri går, og du finner digre autostradaer med preparerte bakker som ser ut som den fineste, hvite cordfløyel.

Mont-Fort

Nybegynnere og småbarnsfamilier finner lettere bakker i Savoleyres, mens skikjørere som krever mer ekstreme utfordringer finner slikt blant annet fra toppen av Mont-Fort på 3330 meter over havet. De ekstremt rike holder til i digre tyrolerhus øverst i fjellsiden i Rte de la Marléne og Rte de Golf. Man ser mennesker i latterlige pelskreasjoner som lufter sine små fjollehunder i gatene, og man ser skibomser som fyller handlekurvene med spaghetti og den billigste rødvinen.

Pub Mont-Fort

De som er gode til å stå på ski, og de som gjerne vil være det, finner man på Pub Mont-Fort. Der finner vi også Ian Weaver og kompisene Stuart Redshaw og Ian South.
Variasjonen på skikjøringen er meget bra her. Dessuten er Verbier snøsikkert, og det betyr en del i disse klimautsatte tider, sier Weaver. De tre kompisene studerer dagens pudderkjøring på et lite videokamera.
Vi filmer kjøringen til hverandre. Man lærer litt av å se hvordan man kjører, sier Redshaw.

En image-greie

At offpist-kjøring og jakt på urørte linjer i jomfruelig snø er hottere enn noen sinne, er noe Johan Strand har registrert. Svensken kom til Verbier for å skibomse én vinter. Det er åtte år siden. Han er lommekjent i området, og daglig leder på Farinet, utestedet med byens mest høylytte afterski og fire sveitiske franc (ca 20 kroner) for en 0,4. Betjeningen bærer t-skjorter med påskriften: "The liver is evil and must be punished".
Offpist er blitt en image-greie. Nå ser man småbarnsfamilier på ville veier i fjellet. De synes å tenke: "Vi har fatski, hjelm og skredsøker. La oss bare sette utfor."
Mange overser at det handler litt om ferdigheter også, og at fjellet kan være et lumsk sted å være. Ikke skjønner jeg hvorfor de oppsøker de svarteste offpist-sidene heller, når de knapt mestrer de preparerte bakkene. De kan jo ikke ha de noe moro, sier Johan.

From Russia with dough

Svensken har også registrert et økende antall russere til Verbier. Felles for de fleste av dem er at de har mye penger.
De bryr seg ikke om priser, og det er jo bra for turistnæringen i Verbier. Det som er litt synd, er at flere steder har begynt å innføre dresskode. Latterlig.
Jeg mener, hvem har med seg pensko til et skisted, ler Johan.
Det finnes imidlertid nok av steder med lav terskel og høy dør for "vanlige" skiturister med skistøvler og skijakke, som vil ha seg noe å spise og drikke. På Channe Valaisanne kan du velge mellom 12 forskjellige fonduer fra Valais-området og på Offshore får du tex-mex til greie priser. Vil du gjøre det billig, finnes gatekjøkken og take-away-sjapper.
Det er fullt mulig å bo her en sesong på lavbudsjett. Men klart, skal du drikke Krüg-champagne sammen med "the filthy-rich people" på Farm Club og Coco hver helg, så blir Verbier dyr, sier skiboms Robert Deering fra England
Men hvem gidder vel det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag