RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reke rundt og rundt


Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge.
Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Foto: Foto: Tore Sandberg
Det er to varianter som begeistrer vår vinekspert når reker står på menyen.

Ferske, gode sommerreker har likevel den lett salte, sødmefulle og rene havsmaken.

Fremheve

Denne sødmen er genial å spille opp med litt kryddervarmt tilbehør, enten i form av litt chili/ingefær i en dressing, eller som her med syrlig og litt spicy nykålsalat.

Det fremhever sødmen i rekene og matcher her også det sødmefulle, maltpregede, nesten karamelliserte rugbrødet.

Friskhet og frukt er viktige støttespillere fra drikken i denne settingen. Minerale toner som gir ekko til den milde og delikate sjøsmaken er heller ikke å forakte.

Nedtonet

Rekenes milde smak legger også lista for hvor intens og smaksrik vin vi trenger. Den skal gjerne være litt nedtonet for at vinen ikke skal overdøve.

Det åpner også for viner med noe restsødme, av varierende grad ut fra terskelen du har på nettopp dette.

Uansett skal eventuell restsødme være diskré, og må pakkes inn og balanseres med tydelig friskhet/syre.

Av druer/viner vi kan velge er det selvfølgelig mange muligheter blant de lettere og friskere sommerdrikken, både Loreiro, bløtere Soaver eller en enkel Côtes de Gascogne.

Kjølig pils

Her vil også en Newzealandsk Sauvignon Blanc, på grunn av kålen, passe fint med sin intense aroma, friskhet og frukt.

Vi skal heller ikke glemme hvordan også en kjølig og leskende pils fint kan rense munnhulen, samtidig som det er en tett link mellom brødet og en øl.

Personlig treffer Riesling meg normalt veldig godt når det er snakk om reker, og spesielt her hvor tilbehøret peker mot det lett asiatiske.

Ulike viner

Det var to var varianter som begeistret meg og som samtidig har to litt forskjellige fremtoninger:

58150 Calles Riesling 2008, Bernhard Mehrlein, Rheingau, Tyskland. Kr 139,90 (Kategori 6) er tørr, med veldig friskhet og har lav alkohol. Slank og helt klart for dem som foretrekker friskhet.

For de med sansen for litt mer frukt og rundhet er 58799 Fritz’s Riesling 2008, Gunderloch, Rheinhessen, Tyskland. Kr 124.90 (BU) en vin med bløtere fremtoning i munnen, som er naturlig da den også har litt restsukker som her kommer veldig godt til sin rett mot spicy kål og sødmefullt rugbrød.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere