Rekordmange har allerede stemt

REKORDMANGE: Rekordmange har forhåndsstemt før lokalvalget i år. Her ved Hanne Eldby (SV), Karin Svendsen (Ap) og Kristin Sandaker (Ap) som gjorde borgerplikten allerede i august.

REKORDMANGE: Rekordmange har forhåndsstemt før lokalvalget i år. Her ved Hanne Eldby (SV), Karin Svendsen (Ap) og Kristin Sandaker (Ap) som gjorde borgerplikten allerede i august. Foto: ARKIVFOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

95.874 personer har forhåndsstemt i Oslo. Det er nesten 40.000 flere enn ved forrige lokalvalg.

OSLO: Mens det nå bare er kort tid til valglokalene åpner, meldes det om rekordstor forhåndsstemming i Oslo.

Del på Facebook

LES OGSÅ: Hvem vil du ha? – Se hvordan partitoppene i Oslo vil styre byen

Grønland og Schous plass best

Så mye som 95.874 personer har benyttet seg av muligheten til å forhåndsstemme i Oslo, og aller flest har forhåndsstemt på Rådhuset, Grønlands torg og på Schous plass.

De to sistnevnte har i år fått egne valgboder, sentralt plassert, der folk ferdes. Dette er også bydeler som normalt har hatt relativt lav valgoppslutning i lokalvalgene.

Målrettet arbeid, mener informasjonsleder for valg i Oslo, Kjetil Bjørnsrud.

– Valgorganisasjonen har hatt stort fokus på tilgjengelighet når vi har valgt steder for hvor lokalene skal ligge. Vi har også byttet ut alt valgmateriell på alle forhåndsstemmelokalene med nytt, universelt utformet valgmateriell. Osloborgerne har aldri før hatt så god tilgjengelighet ved valg, forteller han.

LES ALT OM VALGET 2011 I OSLO HER

Usikker på effekten av mange forhåndsstemmer

Ved forrige lokalvalg, i 2007, var det bare 55.921 som stemte før den ordinære valgdagen

Til kommunevalget i 2007 var det 55 921 som stemte på forhånd. Til stortingsvalget i 2009 var det 110 613 som stemte på forhånd.

– Det har ved de siste valgene vært en klar tendens på at flere og flere stemmer på forhånd, selv om dette så langt ikke hatt noen innvirkning på den totale valgoppslutningen når man inkluderer valgdagen. Men vi vet jo ikke ennå hvordan dette blir i år, sier Bjørnsrud.

I dag, søndag 11. september åpner de ordinære valglokalene i Oslo – 111 i tallet.

Du kan velge hvilket valglokale du ønsker å avlegge din stemme i, men skulle du ønske en rask prosess er det en fordel å velge valglokalet der du er folkeregistrert.

LES OGSÅ: Disse kan du stemme på i Oslo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.