Gå til sidens hovedinnhold

Rekordmange hiv-smittete i Norge

I dag lever hiv-positive nesten like lenge som hiv-negative. Hvis de bor i den rike delen av verden.

– Det kjentes som det var meg selv som lå på obduksjonsbenken, sier Jan Kolberg Larsen.

Larsen jobbet som laborant på patologisk avdeling på Ullevål sykehus da han ble hiv-smittet i 1995.

Den gang var det mange mennesker som døde av aids, og Larsen trodde han selv kom til å bli en av dem. I dag, 14 år etterpå, går han tur med hunden Trina, og vet fortsatt ikke hvordan man skriver sykmelding.

Når Verdens aidsdag markeres den 1. desember, kan verden glede seg over store fremskritt. Men de 33 millioner menneskene som lever med hiv og aids, har fortsatt mange kampsaker på agendaen.

Og i Norge blir flere smittet enn noensinne.

30 piller om dagen

Ett år etter at Larsen ble hiv-smittet, kom de første antiretrovirale medisinene på markedet. Det ble raskt klart at Larsen var en egnet kandidat for å prøve ut den nye behandlingen. Han var på vei til å bli svært syk.

– Jeg startet opp med 20 til 30 piller per dag. Det var som å være Elvis Presley. Det var medisiner til mat og medisiner som skulle tas fastende. Livet ble styrt av dem. I dag tar jeg ni tabletter daglig.

Larsen er glad for at medisinene har hatt så god effekt:

– Folk dør ikke lenger. Men vi kan aldri glemme at vi har hiv. Jeg har ikke målbart hiv-virus i blodet, men vi vet at det er virus i kroppen, sier Larsen.

– Det at man i dag kan leve lenge med medisiner, har gjort at folk slutter å være forsiktige.

I 2008 ble det diagnostisert 299 nye hiv-smittede i Norge, 182 menn og 117 kvinner. Dette er det høyeste antallet hiv-positive diagnostisert noe år i Norge. Til sammen er det i dag 4086 hiv-positive personer i Norge.

God behandling

– Hvis man sammenligner en hiv-smittet tjueåring med en tjueåring som ikke har viruset, vil den hiv-positive med dagens behandling leve ti år kortere, sier Stig Frøland, overlege ved Rikshospitalet.

– Men jeg regner med at vi få enda mer effektive medisiner i årene fremover.

Dagens medisiner hindrer hiv-viruset i å gå inn i de hvite blodlegemenes DNA og ødelegge cellene som er sentrale i kroppens immunforsvar.

Frøland sier at det i dag ikke finnes medisiner som utrydder viruset fra kroppen, men han er optimist med hensyn til mulighetene.

– Jeg tror vi på lang sikt vil kunne få behandlingsopplegg som fjerner viruset fra kroppen.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos Milrab og Fjellsport