*Nettavisen* Nyheter.

Religion overrasket pakistanske gjester

Delegasjonen fra Pakistan fikk blant annet møte elev Kasim, som får spesialtilpasset undervisning på Sogn. Her blant annet sammen med rektor Elin Stavrum. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Journalistene fra Pakistan ble overrasket over at religion betyr så mye for Sogn-elever med pakistansk opprinnelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

De pakistanske journalistene Arshad Sharif, Rauf Klasra og Asif Mirza i en av helse- og sosialfagsklassene på Sogn. I bakgrunnen Lise Albrechtsen (UD) og Agnes Svendsen (Sogn vgs).

SOGN: To journalister og en fotograf fra de pakistanske avisene Dawn News og The News besøkte forrige uke Sogn videregående skole på en pressereise i regi av Utenriksdepartementet.

– Dette er en del av norsk omdømmebygging i utlandet, sier førstekonsulent i UD, Lise Albrechtsen.

Møter med utenriksdepartementet, norske medier og norsk næringsliv sto på delegasjonens program. Integrasjons- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) foreslo at de også burde besøke Sogn vgs., som har et stort antall elever med pakistansk opprinnelse. På Sogn fikk gjestene snakke med en elev med spesialtilpasset undervisning og de fikk møte elever på helse- og sosialfag og på byggfag for å se hvordan elever med pakistansk bakgrunn er integrert på den store yrkesfagskolen.

Religion viktig

Til slutt inviterte skolen delegasjonen og elever til dialogmøte. Møtet foregikk på urdu, og etter oversettelse oppsummerer minoritetsrådgiver Chava Savosnick (fra IMDI) temaene som ble tatt opp.

– Journalistene ga uttrykk for at de var overrasket over at religion står så sterkt blant disse ungdommene i Norge, sier Savosnick.


På spørsmål om hva som opptar de unge norsk-pakistanerne, svarte elevene at religion er veldig viktig for dem, men at de opplever akkurat det som vanskelig i det norske samfunnet. Også karikaturstriden ble brakt på bane. Elevene mener det i Norge har vært liten forståelse for at trykkingen av Muhammed-karikaturene har opplevdes krenkende. En av journalistene svarte at man her i landet nok har et litt annet syn på religion.

Kritisk til foreldrerollen

Mange av ungdommene mener foreldrene deres har for lite tid til dem.

– Ungdommene sa at de trodde at dersom foreldrene hadde hatt mer tid til dem, ville de oppleve mindre problemer i hverdagen, sier Savosnick.

Foreldrene på sin side, mener at det å hente ektefeller til barna sine i Pakistan, er løsningen.

«Hvorfor ikke finne ektefeller med pakistansk opprinnelse i Norge,» undret journalistene.

– Foreldrene tror at de fra Pakistan er bedre enn de som har vokst opp i Norge. Ungdommene på møtet mener imidlertid at de ungdommene som er tilbøyelige til «skeie ut» vil gjøre det, uansett hvor de er fra. De mener det er foreldrenes tilstedeværelse i livene deres som er avgjørende for hvordan de klarer seg i Norge, gjengir minoritetsrådgiveren.

Samler inntrykk på nett

Delegasjonen fra Pakistan syntes de fikk møte mye flott ungdom på Sogn, og var overrasket over hvor åpne og ærlige de var i møte med dem.

Norgesbesøket, der de tre mediemennene også fikk oppleve 17. mai-feiring i Oslo, vil blant annet resultere i en nettside med bilder og artikler om opplevelsene fra turen, opplyser Rauf Klasra, som er redaktør i The News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.