RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Renser barnehagejorden

Oslo kommune skal bruke 50 millioner kroner på å bedre forholdene i barnehager i sentrumsnære bydeler etter at det er funnet for høye giftkonsentrasjoner i jordsmonnet.

Frogner/St. Hanshaugen: Kommunen er i disse dager i full gang med å kartlegge problemene med forurenset jord i byens barnehager, både kommunale og private.

Så langt har man undersøkt barnehagene innenfor Ring 2 ("Kirkevei-ringen"), hvor det ble funnet for høye verdier av miljøgifter i 54 av de 92 undersøkte barnehagene. I det verste tilfellet fant man verdier som tilsvarte åtte ganger Folkehelseinstituttets tiltaksgrense for blyinnhold, og for tjærestoff fant man verdier opptil 16 ganger over tiltaksgrensen. I tillegg er det funnet for høye forekomster av arsen, kvikksølv og PCB i flere barnehager, samt giftig trykkimpregnert trevirke i så godt som alle de undersøkte barnehagene.

Ingen dramatikk

Prosjektleder i Eiendoms- og byfornyelsesetaten, Hanne Svith, forteller at dette er et forebyggende tiltak som ikke innebærer noen dramatikk.
Vi vet jo at det er mye rart i byjorden, men selv om en del av verdiene er høyere enn de anbefalte grenseverdiene, er det ikke behov for strakstiltak. Det er ingen akutt helsefare, men jeg er meget fornøyd med at kommunen setter av så mye midler for å rette opp i problemet.

Dette er et forebyggende tiltak der målet er å redusere den totale miljøbelastningen hvert enkelt individ utsettes for i løpet av livet. Av naturlige grunner stilles det ekstra strenge krav der barn leker og oppholder seg, sier Svith.

Venter på våren

Ved statens forurensningstilsyn sier man seg helt enig i kommunens vurderinger.
Slik vi ser det, er nivået på disse grensene satt for å unngå en unødvendig helserisiko og belasting. Det er ingen fare, og foreldre trenger ikke engste seg, forteller sjefingeniør Erik Høygård ved SFT.

De tiltakene som skal settes inn for å redusere risikoen, er i hovedsak å fjerne forurenset jord og erstatte den med ny, ren jord, eller å legge den nye jorden over den gamle, avhengig av lokale forhold. Det vurderes også å erstatte det giftige trykkimpregnerte trevirket. Dette arbeidet vil starte om ikke lenge.

På grunn av tele i jorden er vinteren lite gunstig for slikt arbeid, og fra mai begynner vi med gjennomføringen av tiltakene. Vi forventer å være ferdig med arbeidet i løpet av 2007, og barnehagene med de høyeste giftverdiene vil bli prioritert, fortsetter Svith.

Hun understreker også at det ikke ligger noen dramatikk i dette.
Slik er det å bo en by, avslutter hun og minner om at publikum kan holde seg oppdatert om saken på kommunens innternettsider

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere