Gå til sidens hovedinnhold

Rent og vakkert

Det er definitivt. Våren er her. Hvordan vi kan slå dette fast? Jo, Rusken har startet sin byomfattende aksjon. Hver vår de siste 30 år har Oslos borgere sørget for at mange tonn søppel havner dit det skal, og byen står ferdigpyntet til 17. mai.

"Byen var så forsøplet, og noe måtte gjøres", forteller ruskengeneral Kjellaug Løken om opprinnelsen til den store aksjonen. Det var daværende ordfører Albert Nordengen som tok initiativet. Boris Hansen fra Abildsø, som gikk bort i vinter, var den første Ruskengeneralen. Han jobbet for Rusken i 23 år. I 1999 overtok altså Kjellaug Løken, også hun fra vårt lokalmiljø, med sitt bosted på Nordstrand.

Nå er Ruskenfiguren blitt kjendis i hele Norge. Ideen er også tatt med utenfor Norges grenser. I fjor dro Kjellaug Løken hele veien til Serbia for å dele sine erfaringer med andre som var lei av forsøpling.

Og Rusken har jevnt og trutt vokst i omfang her i Oslo. Vi kan jo bare nevne BadeRusken, BarnehageRusken, BydelsRusken, ElveRusken, HageRusken, HundeRusken, SkoleRusken og SuperRusken. 52.000 elever ved Oslos 126 skoler er med å plukke søppel hvert år. 12.000 barnehagebarn likeså. Hvert år inviterer dessuten Oslo kommune til Ruskenfest med staselig dekkede bord i Rådhusets store festsal. Ordføreren overrekker utmerkelser til Rusken- veteraner fra borettslag og velforeninger.

Andre frivillige organisasjoner har også hengt seg på tiltaket, og gjør en glimrende innsats. Nordstrands Blad var med da Nordstrand Lions sparket i gang årets aksjon på Sæterkrysset. "Dette er en fin måte å delta i lokalmiljøet på", sa Lions-medlemmene, og dro på seg hanskene. Det er ingen tvil om at tiltaket er nødvendig det tok ikke lang tid før søppelsekkene var fulle.

Ikke bare sørger Rusken for en renere by. Aksjonen bidrar også sterkt til å bevare dugnadsånden i byen vår, i en tid da vi er stadig mer opptatt av det som skjer innenfor vår egen hekk eller bakgård. Gjennom Rusken får byens barn og voksne en positiv opplevelse av å delta i et meningsfullt fellesskap. Det mener vi er uvurderlig.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene