Resept på papir er snart historie

ELEKTRONISK RESEPT: Fra 16. oktober behøver pasienter i Oslo bare å presentere sitt fødselsnummer på apoteket for å få ut sine medisiner.

ELEKTRONISK RESEPT: Fra 16. oktober behøver pasienter i Oslo bare å presentere sitt fødselsnummer på apoteket for å få ut sine medisiner. Foto: Illustrasjonsfoto: Clipart

Tirsdag 16. oktober innføres e-reseptene i Oslo.

GLEDER SEG: Terje Wistner, direktør for teknologi og e-helse i Apotekforeningen. Foto: Foto: Apotekforeningen

OSLO: Snart kan hele landet glede seg over at papirreseptenes tid er forbi.

Løsningen med elektroniske resepter ble lansert i Hordaland for ett år siden og har siden blitt gjort gradvis tilgjengelig for nye fylker.

Prosjektet omtales som det mest vellykkede nasjonale e-helseprosjektet så langt.

– Dette skyldes først og fremst et forbilledlig samarbeid mellom Helsedirektoratet, leverandører, leger, apoteker og andre offentlige etater, sier Infodocs markedskonsulent Marte Oppedal Berge i en pressemelding.

LES MER OM E-RESEPTER PÅ HELSEDIREKTORATETS NETTSIDER

Alt i én database

– Ifølge erfaringene som er gjort ellers i landet vil innbyggerne i Oslo få oppleve mindre kø på legekontorene og en generelt tryggere resepthåndtering, opplyser Oppedal Berge videre.

Det er Infodoc AS som har vært primær utvikler av legedelen av systemet. De sier at de positive gevinstene kommer av at legene og apotekene nå til enhver tid har full oversikt over pasientenes resepter, da all informasjon er samlet i én database.

E-reseptløsningen er fullintegrert med legenes journalsystem, slik at all informasjon om pasientenes resepter automatisk blir overført til den nasjonale reseptformidleren.

Pasientene på sin side behøver bare å presentere sitt fødselsnummer på apoteket for å få ut sine medisiner, og slipper å måtte holde styr på papirresepter.

Prosjektet mottok pris

I november 2011 mottok E-reseptprosjektet prisen for årets beste e-helseløsning.

I juryens begrunnelse kan man blant annet lese at løsningen har overvunnet juridiske, tekniske, finansielle og praktiske hindringer og har bidratt til godt samarbeid mellom ulike leverandører, virksomheter og helsepersonell.

I tillegg trekkes det frem at brukerne av løsningen, som leger og apotekere, har aktivt deltatt i utviklingsprosessen for å komme frem til en mest mulig effektiv løsning.

Apotekene positive

– Ja, dette er noe vi helt klart ser fram til, sier Terje Wistner, direktør for teknologi og e-helse i Apotekforeningen.

Han mener det er mange fordeler ved å bruke e-resepter, både for apotekene og for pasientene.

– Apoteket vil kunne hente resepten ferdig utfylt fra legen, og den blir dermed lettere å ekspedere. Bruken av e-resepter vil også redusere antall falske resepter, sier han.

Wistner forteller at erfaringene så langt er gode. Det samme er tilbakemeldinger fra apotekene som allerede har innført dette.

– Er det ulemper ved systemet?

– Alle systemer har vel sine ulemper. At et databasert system er oppe og går 100 prosent av tiden er vanskelig å få til. Men alle apotekene har prosedyrer for å gi ut legemidler dersom systemet skulle være utilgjengelig for en kortere periode, sier Wistner, som understreker at alle parter ser på dette som veldig positivt.

– Her har hele apotekbransjen gått sammen om å utvikle ett felles system. Det er en stor fordel – for det blir færre grensesnitt å forholde seg til og dermed mindre komplekst for pasientene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.