Gå til sidens hovedinnhold

Retten til å vite!

3. mai markerer Oslo Røde Kors den Internasjonale Røde Kors dagen i Spikersuppa. Årets tema er oppsporing av savnede personer.

Oppsporing av forsvunne i krig, konflikt og katastrofer er en av Røde Kors grunnleggende aktiviteter.

Oslo er en internasjonal by der en stor del av befolkningen kommer fra områder med krig eller konflikt. Katastrofer rammer oss alle, tsunamien tok livet av 84 nordmenn romjulen 2004.

Brita Liholm Johannessen er Røde Kors egen detektiv og jobber med å oppspore mennesker som har mistet kontakten med sine nærmeste.

- Å spore opp personer er en humanitær oppgave hvor man kommer tett på de som trenger bistand. Det globale Røde Kors-nettverket har en unik mulighet til å bistå mennesker som har mistet kontakt med sine nærmeste. Det er et svært meningsfullt arbeid, uttaler Brita.

Oppsporingskontoret i Oslo mottar totalt 200 til 300 nye saker fra ulike deler av landet hvert år. Omkring halvparten av disse blir oppklart. En oppsporingssak kan også pågå over flere år, og for øyeblikket jobber Brita Liholm Johannessen med cirka 800 saker.

Hun har selv lang fartstid i Norges Røde Kors og har også jobbet for organisasjonen i utlandet.

- Norges Røde Kors har taushetsplikt. Personer som tar kontakt med Røde Kors blir aldri spurt om identifikasjon eller hvorvidt han eller hun er ettersøkt. Den som blir funnet må samtykke i at opplysninger om vedkommende overleveres til den som leter etter personen, sier hun.


Hun mener at en slik oppsporingstjeneste er viktig.

- Den situasjonen vi ser i verden i dag med hensyn til krig, konflikt og ikke minst naturkatastrofer tyder på at behovet for en oppsporingstjeneste heller vil øke enn å avta, avslutter Brita Liholm.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar