Gå til sidens hovedinnhold

Rettferdige kakebarn

– Det føles godt å hjelpe andre, sier elevrådet på Klemetsrud skole. Hele skolen har bidratt til å samle inn penger til barn i Zambia.

KLEMETSRUD: En fullsatt gymsal vitner om stort engasjement blant elever og lærere på Klemetsrud skole. Gjennom kakesalg har de samlet inn 18.623 kroner til Livingstone, en landsby i Zambia.

Med slike bidrag kan SOS-barnebyen fortsette å gi barn trygghet og en følelse av tilhørighet.

Kaker for Zambia

– De aller viktigste her i dag er jo dere barna. Dere har vært så flinke til å bake, selge og kjøpe kaker og vafler, sier kontaktlærer for elevrådet, Kristin Gilbrand.

For to år siden spurte elevrådet henne om de kunne tjene noen penger til barn som ikke har det så godt.

– Så tenkte vi: hvordan kan vi tjene penger? På vafler? Det liker alle så godt. Mange her husker sikkert vaflene... sier hun til elevene. Det ble nemlig vaffelsalg. Kaker ble det også etter hvert. Hver fredag de siste årene har lukten av søtbakst spredd seg over skolen. Hjemmelagde kaker har blitt solgt for en tier. Nå skal sjekken overrekkes.

Lene Moen Vik i SOS-barnebyer er fagansvarlig for barnehager og grunnskoler. Hun tar gledelig i mot sjekken av elevrådsleder Jonas Hørling Knudsen (13).

– Tusen takk alle sammen! sier hun og forteller at alle elevene skal få solsikkefrø, som de kan så.

For SOS-barnebyer er solsikken et symbol på barn som hjelper andre barn, uavhengig av kultur og nasjonalitet.

Nytt hjem

I følge Lene ble SOS-barnebyer grunnlagt i Østerrike av Hermann Gmeiner i 1949. Siden har det blitt over 500 barnebyer fordelt på 132 land.

– Han mente at barn trenger å ha mamma og pappa og de trenger å ha en familie, sier hun og forteller litt om landet som levene hjelper.

– Zambia ligger midt i det sørlige Afrika. Der bor det 11,5 millioner mennesker. Fem millioner av dem er barn under 15 år. Det er 1,2 millioner barn som er foreldreløse. Vi kan ikke hjelpe alle, men vi kan hjelpe noen, sier Lene.

Hun forteller at en barneby er et boligfelt med mange hus tett sammen (10-15 hus).

– Der er det barnehage og skole. Barna har fått et nytt hjem og en ny familie, beretter gjesten.


Så setter hun på filmen En dag i barnebyen, som hun har laget selv. Handlingen foregår i barnebyen Livingstone. Der får vi møte en tidligere foreldreløs ung jente, som nå bor sammen med mange søsken og en ny mamma. Hun går på skolen og leker med vennene sine. Elevene følger spent med på filmen. Etterpå kommer kommentarene: – De har ingen sko på når de spiller fotball, sier en.

– Går alle på skolen? spør en annen. – Det ser ut som de har det bra - de smiler hele tiden, har flere registrert.

– Ja, din innsats gjør at vi kan gi disse barna her et nytt hjem og en trygg barndom, sier Lene og smiler til publikum.

Så avslutter de sammenkomsten med å synge den afrikanske sangen "Bele Mama" (gode/fine mamma) i kanon.

Rettferdige barn

Lene Moen Vik mener at barn har en kjempestor rettferdighetssans, som vi må ta vare på og framelske.

– Hvert år samler skoler og barnehager inn over 800 millioner kroner i året. Det er rørende, sier hun.

Lene forteller mulighetene for å støtte SOS-barnebyer er nesten ubegrenset. For eksempel kan man bli fadder og man kan engasjere venner og kjente og arrangere en miniaksjon. – Det koster 3000,- i året for et fadderbarn eller en barneby, informerer hun.

– Jeg ser at det nytter det vi gjør. De får en annen sjanse i livet, sier Lene Moen Vik.

– Vi er heldige

Det samme sier elevrådet.

– Vi ser at de har det bra selv om de ikke har det like godt som vi har det. Det nytter veldig mye å hjelpe dem! mener Sarah Glittenberg (11).

Familien hennes har selv et fadderbarn.

– Jeg vil hjelpe mer til når jeg blir stor, sier Sarah.

Mathilde Brillanti (11) forteller at hun og de andre får en god selvfølelse inni seg ved å støtte SOS-barnebyer.

– Det føles godt å hjelpe andre, erklærer hun. Det reflekterte elevrådet foreslår at de også kan gå med bøsser, selge lodd og ha loppemarked, for å samle inn penger til barn som ikke har det like godt som barn i Norge. Filmen En dag i barnebyen ga inntrykk på dem.

– Den var litt trist. Det er trist å se at de er fattige. Vi tenker på hvor heldige vi er. De finner alltid på noe å gjøre selv om de ikke har så mye, sier elevene nesten i munnen på hverandre.

– Det slår meg at de virker så glade og fornøyde, bryter lærer Kristin inn.

– Jaaa... sier elevrådet i kor.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene