RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rettshjelp på kafé

Jurist og rettshjelper Marianne Smith tar nye metoder i bruk for å tilby billig rettshjelp. Hun treffes på nettet eller på kafé.

GRÜNERLØKKA: Den vanligste årsaken til at folk kvier seg for å kontakte advokat, er frykten for høye salærer. Dette er noe rettshjelper Marianne Smith i den nyetablerte rettshjelperkjeden Webjuristene ønsker å gjøre noe med. Kjeden består av selvstendige rettshjelpere som forsøker å gi juridisk bistand til priser som ikke skremmer folk.
Ifølge Advokatforeningens bransjeundersøkelse fra 2005, tok den gjennomsnittlige advokat en timebetaling på 1325 kroner. Smith har en timepris på 680 kroner.
Jeg har verken fancy kontorlokaler eller ansatt sekretær. Alle kostnader er presset ned for å kunne gi like god juridisk rådgivning som en advokat, men til den rimeligste prisen, forteller Smith. Hun har hjemmekontor på Grünerløkka og har østkantområdet som sitt primære dekningsområde. I tillegg til at Smith er tilgjengelig på telefon og på nett, kan hun også komme på hjemmebesøk eller treffes på kafé.

Rettstvister oftest små

Mange er av den oppfatning at det å kontakte advokat er ensbetydende med rettssak og store saksomkostninger. Men ofte er både lovverket og rettspraksisen slik at løsningen på en tvist allerede finnes. Det gjelder bare å få bistand av en profesjonell som kan tolke terminologien for deg.
Arverett og familierett kommer de fleste borti. I disse sakene kan jeg som oftest, når jeg har fått alle fakta på bordet, ganske raskt fortelle klienten om man har retten på sin side eller ei. Bare to av nærmere hundre tvister ender med rettssak, forklarer Smith.

Vær på vakt

Rettshjelper Smith praktiserer innenfor nært sagt alle rettsområder, men hennes fremste kompetanseområder er arv- og familierett, forvaltningsrett, arbeidsrett og boligsaker. Spesielt innenfor det sistnevnte rettsområdet mener hun at lovverket på mange måter ikke er designet for boligkjøpere.
Selv om en megler tar 50 000 kr i honorar for et boligsalg, er det viktig å huske på at en bolighandel juridisk sett er en handel mellom to amatører: Kjøper og selger, og der megleren oftest står på selgerens side. Og siden mange boliger i dag selges "as it is" (som den er), der beskrivelsen av boligstandarden er svært mangelfull, bør kjøperen være ekstra på vakt, påpeker Smith.
Siden flere og flere boligselgere sikrer seg med eierforsikring, blir det forsikringsselskapet man må forholde seg til. Mange boligkjøpere opplever forsikringsselskapet som en sterk og vanskelig motpart, sier Smith.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere