RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rettssak i valgkampen

To uker før kommunevalget starter ambassadesaken i rettsapparatet. Noen politikere må nok belage seg på tid i vitneboksen i stedet for valgkamp.

Huseby: 27. august starter rettssaken som ambassademotstanderne har anlagt mot staten og Oslo kommune vedrørende brudd på plan- og bygningsloven. Det er satt av fire dager til saken, dermed vil ambassadesaken på nytt få en plass i nyhetsbildet før et valg, slik den hadde før siste stortingsvalg.
- Vi gleder oss til å få belyst saken skikkelig, sier leder av Aksjon vern Husebyskogen, Margrethe Geelmuyden.

Hvilke holdninger

- Vil vi få se sentrale politikere i hektisk valgkamp innta vitneboksen?
- Det har vi ikke vurdert ennå, men det er ikke usannsynlig, svarer Geelmuyden, som kommer rett fra et vellykket folkemøte om grønne lunger i Folkets Hus.
Møtet ble arrangert av Nettverk for vern av grønne lunger, som Geelmuyden er leder av.
Oslos velgere sier i en spørreundersøkelse at bevaring av grønne lunger står høyt på prioriteringslisten når de skal velge parti ved kommunevalget. Dette har politikerne merket seg, noe valgkampåpningen i Folkets Hus viste. Vern av grønne lunger har da også fått høy prioritet i partienes programmer.
- Under alle omstendigheter trenger vi å få vite hvilke holdninger politikerne har, hvis vi vinner i retten og ambassadespørsmålet igjen blir en politisk sak. Slik saken står i dag er det Arbeiderpartiet, SV, Venstre og RV som vil bevare Husebyskogen, mens Høyre, FrP og KrF vil bygge i Husebyskogen, sier Geelmuyden.

Var livredde

Hun er forbauset over at ingen tar et initiativ for å se etter andre tomtealternativer, ettersom saken kan versere for rettsapparatet i flere år, samtidig som utfallet i saken kan gå ambassademotstandernes vei.
- Det beste hadde vært om kommune og stat i fellesskap fant en ny tomt. Det er overraskende at alle som var livredde for angrep på ambassaden i Drammensveien, sitter med hendene i fanget uten å gjøre noe for å løse saken. Hvis vi vinner saken, så må hele utbyggingen konsekvensutredes. Her kan det for eksempel vise seg at man får en helt annen sikkerhetsvurdering enn det Veritas har kommet frem til. Konsekvensutredning vil ta lang tid og årene vil gå. Så skal saken opp i bystyret på nytt. Med det fokuset som for eksempel Høyre nå legger på grønne lunger, blir partiet nødt til å skifte standpunkt. Ambassadetomten er det største angrepet på grønne lunger noensinne i Oslo og Høyre har fra før en skammelig historie når det gjelder bevaring av disse. På folkemøtet 8. mai var alle partier utenom FrP klinkende klare på at grønne lunger trenger et bedre vern. Samtidig var ikke Høyre villig til å innrømme at de har stått for mange angrep på grønne lunger, hvor som sagt angrepet på Husebyskogen er det verste. Det vitner om lite bakkekontakt, sier Geelmuyden.
Hun har merket seg at det ikke er unison enighet i Høyre når det gjelder valg av ambassadetomt.
- Men det er rom for forbedring. Heldigvis har det vært stor debatt i Høyres bystyregruppe rundt ambassadesaken. Nå håper vi at de som vil bevare grønne lunger vil heve røsten, sier Geelmuyden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere