*Nettavisen* Nyheter.

Revolusjonerende laserbehandling

Ellen Marie Haugen merker ikke laseren som pulserer på det betente tannkjøttet hennes. Tannlegeassistent Nina Anstensen bistår Einar Bjart Haugen med behandlingen. Foto: FOTO: Anita Bakk Henriksen$PHOTOHEADER_ON$$PHOTOHEADER_OFF$

Tannlege Einar Bjart Haugen på St. Hanshaugen er først i Oslo med å bruke en ny type av dentallaser på sine pasienter, og i dag var det Ellen Marie Nykamp sin tur.

Klikk på bildet for å forstørre.

Laseren pulserer varme på det betente tannkjøttet og dreper bakterier i prosessen. Foto: FOTO: Anita Bakk Henriksen$PHOTOHEADER_ON$$PHOTOHEADER_OFF$

St. Hanshaugen: – Det var helt smertfritt med selve laseren, og behandlingen går veldig raskt, forteller hun etter endt time.

Ellen Marie Nykamp var hos Tannlege Haugen for å få hjelp med betent tannkjøtt rundt fortennene.

– Som så mange andre utsatte jeg det en stund, men til slutt ble det så vondt at jeg måtte komme meg til tannlegen. Nå angrer jeg på at jeg ikke dro tidligere, for dette gikk veldig fint, sier hun.

100 000 har tannlegeskrekk

Og det er flere som Ellen Marie der ute. Cirka 100 000 mennesker i Norge oppsøker ikke tannlegen på grunn av frykt, og Einar Bjart Haugen har stor tro på at den nye lasermetoden vil overbevise flere til å oppsøke hjelp.

Med denne type dentallaser kan Haugen behandle flere typer problemer, som karies og komposittfyllinger, og mindre typer kirurgi. Den er i tillegg effektiv på følsomme tenner, og behandling av betent tannkjøtt med mer.

Lærer av Sverige

– Vi trenger ytterst sjelden å bedøve pasienten siden det er tilnærmet smertefritt, det er null lyd eller vibrasjon fra laseren, og i tillegg ingen varmeutvikling som kunne gitt ubehag. Ved boring i tannen, minner lyden om popping av popkorn. Det er virkelig fantastisk å kunne gi denne behandlingen til pasientene mine, sier Haugen, som har over 30 års erfaring bak seg.

I Sverige brukes slike bor av mer enn hundre tannleger og det finnes i tillegg et institutt utenfor Stockholm som tilbyr utdannelse på universitetsnivå for bruk av denne type laser. Det er der Haugen har vært i lære.

– Jeg fikk ikke vite om behandlingen før i går, men det er utrolig spennende at de kan fikse så mange forskjellige problemer med en laser, sier Nykamp, som regner med å merke full effekt fra dagens inngrep om et par dager.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.