*Nettavisen* Nyheter.

Ri med allergi

Herlig at det finnes allergivennlige hester, synes Ingvild Staveland (14), som har fått oppfylt drømmen om å ri på tross av sterk hesteallergi.

Med tjukk, krøllete pels og en gullkantet genetisk arv er de snåle curlyhestene en drøm for allergikere.

Klikk på bildet for å forstørre.

ASTMAFRI KOS: Ingvild kan trygt kose med unghoppa Backfire, selv om hun normalt sett ikke kan passere en stall uten å få pusteproblemer.

Klikk på bildet for å forstørre.

CURLY-FRELST: Lene Jensen (40) tok de første curlyhestene til Norge. Hun rir på amerikansk vis med westernhatt, men dette er en type med innebygd hjelm.

Klikk på bildet for å forstørre.

OMGITT AV FLOKKEN: Selv midt i hesteflokken her med Moonlight Sonata til venstre, og føllet Kentucky høyre er Lene Jensen trygg på at allergien ikke vil plage henne.

Jeg er egentlig kjempeallergisk. Kan ikke gå forbi en stall uten å få pusteproblemer. Men curlyhestene reagerer jeg ikke på, forteller 14-årige Ingvild Staveland.

Hun har alltid hatt lyst til å ri, men ble lenge stoppet av den sterke allergien. For to år siden leste hun om allergivennlige hester på nettet.

Nå reiser hun i over en time hver vei for å ri på Lene Jensens curlyhester. Drømmen er en egen curly en gang i fremtiden.

Persianerkåpe

Curlyhestene er vakre og underlige, der de lunter mot oss på det snødekte jordet.

Pelsen minner om gamle damers persianerkåper. Én er grå med hvit man og hale, to er nærmest gammelrosa, og flere er varmt røde. Og alle sammen er de bærere av en verdifull genetisk egenskap nemlig minimalt med allergifremkallende proteiner.

Dr. Bente Kvenshaugen er ikke i tvil om at noen dyreraser utløser mindre allergi enn andre. Hun er overlege ved barneavdelingen på Sykehuset Østfold, og privatpraktiserende spesialist i allergologi for barn i Oslo.

Ulike raser har ulike protein-bestanddeler i huden. Fisk og skilpadde er vel de eneste dyrene som er garantert allergifrie, men forskjeller mellom for eksempel hunderaser vet jeg finnes. Det finnes også katter som er mindre allergene enn andre, og muligens også hester, sier hun.

Må slutte

Hesteoppdretter Lene Jensen (40) er selv dyreallergiker, men jobbet allikevel heltid med hest i mange år. Etter hvert ble astmaen så ille at hun måtte slutte å ha kontakt med hester.

Men mens hun studerte økonomi, tok en stor plan form: Hun ville bli oppdretter av American Curly Horse, verdenskjent som allergivennlig, men på det tidspunktet ikke representert i Norge.

Begynnelsen

I studietiden leste jeg alt jeg kom over om rasen, og opprettet kontakter i Europa og USA. I feriene besøkte jeg gårder i Sverige for å sjekke om jeg reagerte på hestene.

Og rett etter siste eksamen dro samboeren og jeg til Amerika, på en femmåneders reise fra California og Florida i sør til Canada i nord. Vi kom hjem med tre curlyhopper og fikk to føll neste sommer, forteller Lene.

Det var i år 2000. Nå har familien Jensen et godt etablert curly-oppdrett, med salg både til utlandet og norske kjøpere.

Det er den krøllete pelsen som er rasens fremste kjennetegn. Størrelsen kan variere fra liten ponni til stor hest, med 150 cm som vanligste mankehøyde, sier Lene Jensen. Hun legger ansiktet inntil føllet Kentucky, trygg på at hun verken vil nyse, gråte eller bli tungpustet.

Her på gården tar vi imot folk som vil prøve ut allergien sin overfor curlyhest. Vi ser at det er individuelle forskjeller, slik at noen tåler alle curlyene, mens andre bare tåler noen av dem. Det skyldes nok at hestene alle har en individuell proteinsammensetning i huden, og at folks allergi også er forskjellig fra menneske til menneske.

To typer vaksinering

Allergi er individuelt. Det er mye vi ikke vet om detaljene, derfor må vi legge vekt på pasientenes personlige erfaringer, bekrefter dr. Kvenshagen. Hun har mange pasienter med sterk allergi, og vaksine har ofte vist seg å være en god løsning.

Prinsippet i allergivaksinering er at vi tilfører en liten dose av det stoffet pasienten reagerer på. Etter hvert øker vi dosen, og toleransegrensen heves, forklarer hun.

Vaksine mot pelsdyrallergi er relativt nytt, og foreløpig ikke så utbredt i Norge. Hesteoppdretter Lene Jensen mener at man muligens kan oppnå en form for utilsiktet vaksinering også ved å være sammen med curlyhester daglig.

Flere som eier curlyhester har fortalt meg at hesteallergien deres har blitt mye mindre, også overfor andre hesteraser. Jeg tror det skyldes at de får en liten dose allergener, mindre enn fra andre hester, fra curlyene.

Kvenshagen kan verken bekrefte eller avkrefte teorien, men forteller om det lignende "college-syndromet".

Det er velkjent at ungdom som vokser opp med dyr hjemme, plutselig kan utvikle allergi etter å ha vært bortreist noen måneder på grunn av studier. Når de kommer hjem på juleferie, får de plutselig en allergisk reaksjon overfor dyret. Vi tror det kan skyldes at de har gått glipp av sin daglige, lille "vaksine", sier legen.

På Krone gård legger en nysgjerrig hest mulen ned mot journalistblokka. Kanskje han vil skrive under på dette?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag