*Nettavisen* Nyheter.

Ribbetips fra Strøm-Larsen

Julen nærmer seg med stormskritt, og den handler om tradisjoner. Det vet en av byens mest legendariske kjøtthandlere, Strøm-Larsen, alt om.

TORSHOV: Det er en småstresset Jan Strøm-Larsen som tar imot Østkantavisa på kontoret sitt. Og han har all grunn til å svette litt ekstra i førjulstiden, for i løpet av desember er tusenvis av kjøttsultne nordmenn innom butikken i Vogts gate på Torshov.
Jan Strøm-Larsen er fjerde generasjons kjøtthandler og vet akkurat hvor viktig tradisjoner er når det kommer til julemat. Han selger mye ribbe, pinnekjøtt, vilt, and og reinsdyrkjøtt på denne tiden av året, samtidig som det går med en del kjøttpålegg og Strøm-Larsens berømte, hjemmelagde pølser. Kundene er storfornøyd med butikken.
Det er et godt utvalg, god service og bra varer. Jeg vet ikke hvor mange grillporsjoner jeg har hentet herfra, ler Leikny Dimmen. Familien Strøm-Larsen vet hva de driver med. Oldefaren til Jan åpnet butikk på Grünerløkka i 1904, men flyttet senere til dagens lokaler på Torshov. Med en slik erfaring kan det lønne seg å følge noen av Jans tips:
Hva skal til for å få en god ribbe?
Det viktigste er å kjøpe en ribbe som har lagvis fett. Fett har jo nesten blitt en nei-ting i det siste, men fettet smelter under steking og gjør kjøttet saftig. Et fettlag under svoren gjør det lettere å få den sprø, og det er viktig med høy varme de siste minuttene av stekingen. Legg også en tallerken under ribba så den ligger i spenn, slik at fettet kan renne av.
Pinnekjøtt blir fort tørt. Hva kan vi gjøre for å forhindre dette?
Mye av det samme gjelder for pinnekjøtt som for ribbe, så igjen er det viktig å finne kjøtt som har litt fett. Det er bedre med for mye enn for lite. Let også etter biter med mye kjøtt på beinet.
Men det viktigste tipset Jan Strøm Larsen gir Østkantavisas lesere er at folk må kose seg med maten, og ta vare på den. Selv om kjøleskapet er ganske så fullt ved juletider må matvarene brukes og ikke kastes. Vil du ta turen innom Strøm-Larsen før julaften kan det lønne seg å være tidlig ute. Det er nemlig tradisjon for at køen går ut av butikken og ut på gata de siste dagene før jul.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.