Ridderlig retro


Øyvind Hjelle
Øyvind Hjelle er matfaglig konsulent ved Kulinarisk Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere ».
Foto: Foto: Carl Martin Nordby
Matretten fondue har sitt navn fra det franske verbet «fondre», som betyr å smelte. Grunnideen er at maten tilberedes rett på bordet, der det står en kjele over en flamme. Litt av hvert kan lages på denne måten, men tre hovedvarianter av fondue stikker seg fram: Dessertvarianten, med biter av frukt og bær som dyppes i varm, rennende kvalitetssjokolade, er en enkel vinner hele året.
Frityrlukt
En annen variant er basert på olje. Man setter kjelen med varm olje på bordet og friterer/koker mørt kjøtt og grønnsaker direkte i oljen. Dette er en veldig sosial måte å spise på, men baksiden er at hele huset stinker frityr i dagevis etterpå.
Dessuten smaker ikke rent kjøtt i olje all verdens uten masse krydder og sauser ved siden av. At det står en kjele med rykende varm olje over åpen flamme midt bordet, i kombinasjon med flere gjester og god stemning, må vel også sies å være en risikofaktor.
Den tredje varianten er ostefondue. Denne er i mine øyne den mest hensiktsmessige. Alle forberedelser er gjort unna på forhånd, og spisingen blir minst like sosial som rundt oljegryta. Du griller eller steker dine favoritter blant sopp og grønnsaker, og sprøsteker kjøtt og kyllinglår.
Store brødkrutonger stekt i ovn med litt hvitløk gir også en suveren smak og konsistens. Servert med en rykende varm ostesaus i midten, er dette luksus på en enkel måte!
SOPP: Bruk gjerne ulike typer sammen.
På landslaget
Når man lager ostesausen, er det viktig å bruke en myk ost med mye smak. Det finnes mange gode utenlandske alternativer – og du har kanskje din egen favoritt. Jeg har laget en variant med lagret norsk ridderost. Den er akkurat sterk nok i aromaen til å bli med på det norske fonduelandslaget.
En klunk hvitvin gir sausen sårt tiltrengt syre. Et moderne hjelpemiddel på kjøkkenet, stavmikseren, garanterer deg en blank og klumpfri saus med god smak.
Jeg har brukt «sticks» til serveringen, men har du et 20-30 år gammelt fonduesett på lur innerst i skapet, er tiden inne for å blåse støv av det – og rigge opp til et godt, gammeldags fondueparty!
RIDDEROST: Har perfekt aroma for ostefondue.
Slik gjør du det
Ridderfonduen er en enkel affære. Kok opp hvitvin og finhakket hvitløk i en stålkjele, og ha i den revede ridderosten. La dette smelte, hell på fløten, og kok opp under omrøring. Ikke få panikk nå! Retten ser nemlig litt spesielt ut på dette stadiet – trådete, seig og småguffen.
Det er nå stavmikseren kommer inn i bildet: Miks sausen sammen i ca. et minutt, og jevn den med maisenna blandet ut i hvitvin til den har en fyldig konsistens. Kok opp, og reguler tykkelsen og smaken til du er fornøyd selv. Sausen skal være tykk og smaksrik, hvis ikke henger den ikke på grønnsakene og kjøttet som gjestene dypper. Blir sausen trådete igjen før servering, kjører du den bare blank og jevn igjen med stavmikseren. Husk å smake til med salt og pepper, slik at det smaker mye. Mange bruker litt muskat i sausen også, men det er en smakssak.
KREMFLØTE: Det blir ofte aller best med de fete alternativene.
Når du er i mål med fonduesausen, sprøsteker du kyllinglåret på skinnsiden i panne. Legg det deretter i en form med skinnsiden opp, og etterstek det i ovnen slik at skinnet holder seg crispy.
Samtidig steker du entrecôten medium i panne. Soppen stekes også i en panne med hvitløk, smør og salt. Det samme med stangsellerien.
Brødet deles i store terninger og settes i ovnen med litt hakket hvitløk og noen spiseskjeer olivenolje. Stek brødterningene til de er sprø og gylne. (Brødet kan gjerne stekes god tid i forveien). Skjær deretter alt det andre i spisevennlige munnfuller og server mens det ennå er varmt.
Debatt
Skriv ditt leserbrev herDelta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir
Debatt
Skriv ditt leserbrev herDelta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir
Mest sett siste uken
Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!