Riesling - et enkelt valg

Riesling Spätlese, Brauneberger Juffer, F. Haag 2009 (best.nr. 4843001, kr 192,90, bestillingsutvalg)

Riesling Spätlese, Brauneberger Juffer, F. Haag 2009 (best.nr. 4843001, kr 192,90, bestillingsutvalg) Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Ukens rett er japansk. Med syre og sødme. Da er det kun Riesling som gjelder.

Robert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Han er vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Sashimi har de senere årene blitt meget populært i Norge. Her serveres den med masse godsaker og får en meget smaksrik stil. Fedmen i retten kommer fra kamskjell, laks og avokadokrem. Det er derimot sausen som dominerer. Her har vi smaker av chili, sitrongress, lime, ingefær og soya – spicy, søtt og syrlig. I tillegg bidrar cashewnøttene med saltsmak.

Flott eleganse

Vi trenger en vin med mye sødme, både for å matche sødmen i sausen og for å dempe den sterke chilismaken. Vinen må dessuten ha frisk syre for å renske opp for fedmen i retten. Det er kun én drue som kan levere alle disse egenskapene i en og samme vin, nemlig Riesling. Og en Riesling med sødme er det naturlig å lete etter i Moseldalen i Tyskland.

Ukens anbefaling er Riesling Spätlese, Brauneberger Juffer, F. Haag 2009 (best.nr. 4843001, kr 192,90, bestillingsutvalg). Fritz Haag har et renommé som en av de aller beste produsentene i Tyskland og lager viner av høy kvalitet. Hans viner har alltid en flott eleganse og er godt balansert. Ukens variant er en Spätlese, som vil si at vinen har en del restsukker, i dette tilfellet rundt 75 gram per liter. Vinen er likevel langt fra klissen, takket være sin flotte syre.

Forfriskende

Her får vi en ung duft av grønne epler, sitrus, fersken og en floral tone. Smaken er halvtørr, med frisk, saftig frukt og en høy syre som balanserer sødmen perfekt. Ettersmaken er lang med en fin mineraltone.

Sammen med laks, kamskjell og avokado fungerer syren fint som et forfriskende element. Sødmen avrunder det sterke chilipreget og er en fin kontrast til de salte nøttene. Den matcher også sausen perfekt når det gjelder sødmenivå, og gjør en meget vellykket rett til en deilig totalopplevelse for smaksløkene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.