Gå til sidens hovedinnhold

Riesling til ribba

Her trengs det en oppfriskning: Enten øl og akevitt eller riesling.

Ribbe er fetere enn annet svinekjøtt. Dette fettet er viktig for smak og velbehag jeg blir trist og irritabel over fokuset på "mager" ribbe men det medfører også visse utfordringer.

Her trengs et drikkefølge som kan få frisket opp munnhulen, renset svelget og brutt ned fettet i magen. Mest naturlig her i Norge da er et forfriskende, leskende øl i kombinasjon med brennende akevitt.

Sistnevnte tar godt tak i munnhule og svelg. Kombinasjonen av krydder og brennevin hjelper i tillegg magen med å håndtere de sjenerøse mengdene med kjøtt, fett og kål.

Løitens Linie og Simers Taffel er mine favoritter til ribbe: Jeg liker friskheten i Simers Taffel, men merk at mye karve og lite eik ikke gjør den til det mest gjengse valget.

Rødvin er generelt problematisk til julemat som dette. En pinot noir som er ung, saftig, frisk og ikke minst avkjølt, kan være en god partner til ribba, men surkålet som her er ekstra syrlig vil få mange røde viner til å tørke ut og framstå som mer tanninrike og mindre fruktige.

Da er nesten bare én vintype som kan være med på notene: riesling.

En god riesling vil harmonere med kålen fordi den har en liknende syrlighet. Den vil skjære gjennom grisens fett og samtidig skal det være nok frukt til at det hele oppleves som saftig og leskende, ikke bare surt.

Siden dette er julaften, kan du godt gå litt opp i kvalitet og pris, mens noen relativt rimelige, hederlige alternativer er 20830 RieslingEsatate Trocken 2007, Weingut Wittmann, Rheinhessen, Tyskland. Kr 146,- (Hovedsortiment)
og 888 Riesling 2006 Trimbach, Alsace, Frankrike. Kr 139.90 (Hovedsortiment)

For øvrig finnes det et rieslingaktig alternativ i Vinho Verde i Portugal.

Her er alvarinho den druen som gir de fyldigste vinene, med god frukt og høy syre. Et veldig godt alternativ her vil være 30453 Alvarinho Soalheiro 2006, A. A. Ferreira, Vinho Verde, Portugal. Kr 168,90 (BU)

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger