RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Riktig kirkeutspill

Å banne i kjerka er det noe som heter. Denne uken gikk byrådsleder Erling Lae ut og satte fingeren på den skjeve fordelingen mellom kirkebygg og behov i Oslo. Det gjør nok vondt for mange i Statskirken. I vår del av byen har vi en lang rekke staselige kirker, og de ligger i umiddelbar nærhet til hverandre. Kapasiteten overgår behovet ganske dramatisk. I enkelte kirker er besøket en vanlig søndag helt nede i 15 personer. Lae tør å si det mange sikkert tenker: Hvorfor ikke gi en eller flere kirker til dem som trenger dem? De siste årene har Oslo opplevd en tilflytting av arbeidsinnvandrere fra katolske land, hovedsaklig i Øst-Europa. Veldig mange av dem har et mye sterkere forhold til kirken enn det vi nordmenn har. Resultatet er at de står i kø utenfor den katolske kirken og utgjør en trussel mot brannforskriftene, mens benkerad etter benkerad i våre protestantiske kirker står himmelropende tomme.

I en slik situasjon synes Lokalavisen det er riktig og spenstig at Lae tør å snakke rett fra leveren. Han vet helt sikkert meget vel at Oslo Bispedømmeråd skal evaluere seg selv frem mot 2010, og at han således griper inn i en pågående prosess. Vi synes han gjør rett i å snakke om dette nå. Lokalavisen har tidligere skrevet at den polske menigheten gjerne vil ha sin egen kirke, og at det ikke er tilfredsstillende å være gjest hos en annen menighet hver søndag. Det oppfatter vi ikke som mangel på takknemlighet, mer som et logisk faktum. Bygninger spiller en ikke uvesentlig rolle i de fleste religioner.

Vi mener det er et ugjendrivelig faktum at vi har for mange kirker i Oslo. Vedlikeholdet er et problem. Oppvarmingen er et problem. Vi har tidligere snakket med fortvilte kirkearbeidere som har måttet tilby pledd til de besøkende på grunn av iskalde kirkerom. Vi mener færre kirker vil gi flere besøkende pr gudstjeneste, og dermed større følelse av fellesskap. Uavhengig av katolikkenes akutte behov for sin egen kirke mener vi altså at det er gode grunner til å redusere antall kirker i Oslo, både samfunnsøkonomiske grunner og med tanke på kirkens behov for å bli oppfattet som viktig. Vi har stor forståelse for at det knytter seg sterke følelser til hvert enkelt kirkebygg, og at det er en vanskelig diskusjon å gå inn i. Men Lokalavisen mener Erling Lae her tenker fornuftig. Han snakker om å finne en løsning for den katolske kirken på lang sikt. Selv ser vi dessverre ingen tegn til noen dramatisk økning i kirkebesøket i vårt distrikt. Derfor ser vi heller ingen tungtveiende grunner til ikke å starte diskusjonen nå. Ikke om vi skal avhende en eller flere kirker. Heller om hvilken kirke eller hvilke kirker som er aktuelle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere