*Nettavisen* Nyheter.

Ringnes' kvinner populære

Over 200 personer fant veien til Sjømannsskolen for å høre siste nytt om kvinneskulpturer, gondolbane og annen moro i Ekebergskrenten.

EKEBERG: Kristine Reiersen, arkeolog hos Byantikvaren, snakket varmt om det som var og alle fortidsminnene som skal bevares, Christian Ringnes om veien videre med skulpturpark og gondolbane.

At de to må være enige for at parken skal bli en realitet, gav Ringnes klart uttrykk for.

– Diskusjonen om hvor mange skulpturer det sårbare landskapet tåler, er ikke avsluttet, men på en skala fra 1-10 er enigheten på 9, smiler Ringnes som i utgangspunktet ønsker å plassere hundre kvinneskulpturer i Ekebergåsen.

– Jeg har ikke gitt min innstilling ennå, men ligger nok på 8-9, er Reiersens kommentar.

Oppstart 2011?

Planforslaget skal forelegges Plan- og bygningsetaten i juli med offentlig høring til høsten. Kulturetaten håper på bystyrevedtak neste vår, og en mulig oppstart allerede høsten 2011.

Kristine Reiersen informerte et lydhørt publikum om det omfattende arbeidet med å finne ting fra svunne tider på Ekeberg.

Et område Riksantikvaren betegner som Oslos største og viktigste fortidsminneområde.

Ikke bare fortid

Hun trakk linjen gjennom steinalderfunn, jordbruksspor, jernalderens gårdsanlegg og en sårbarhetsanalyse.

– Ikke alt vi har funnet er forhistorie. Vi sitter igjen med 21 sikre og 20 usikre fortidsminnespor, 49 moderne funn, 53 funn fra 2. verdenskrig og 65 funn det er vanskelig å tidsfeste, forteller hun.

– Noen utvalgte kulturminner ønsker vi nå å synliggjøre, blant annet en skipssetting som ligger nedenfor kirkegårdsgjerdet ved hundesletta, sier Reiersen.

Vigelandskulptur

Christian Ringnes lengter etter å få oppfylt drømmen om den feminint inspirerte parken.

– Det finnes ingen andre kvinneskulpturparker Jeg synes det er en evighet siden jeg kom til kommunen med idéen min i 2004. Jeg føler meg som en utålmodig «Mor Teresa» som vandrer rundt på Ekeberg, sa han til klappsalver fra publikum.

Og røpet deretter at han håper å få inn et par «Vigeland-skulpturer» i sin nye park:

– Det er skulpturer som per i dag ikke er støpt, forteller han.

Spektakulær belysning

Ringnes mål er å få flere hundre mennesker inn i området uten å ødelegge fortidsminnene.

Samtidig har han ambisiøse mål for det ferdige resulatet. Skikkelige stier med mye informasjon underveis. God, og til tider spektakulær belysning, en «spansketrapp», en paviljong for alt fra utstillinger til bryllup, vannspeil, elver og en meget spesiell landingsplass for gondolbanen Hele forslaget finner du på www.ekebergskulpturpark.no

– Informasjon blir en viktig del av parken. Både i de to villaene i Karlsborgveien og ved landingsplassen skal man finne alt om fornminnene og skulpturene. I tillegg til lett servering, lover innehaveren av Ekebergrestauranten. Når det gjelder utsikten fra parken, har Ringnes også tenkt på den.

– Noen steder blir det helt tett, andre steder skal man se fjorden fra stiene. Det blir spennende kontraster, synes han.

Knapp tid

Stemingen under informasjonsmøtet på Sjømannsskolen var meget høy og intens, og gikk fra jubelbrus til enkelte skeptiske uttalelser. Mye tid til spørsmål ble det ikke.

Ja, tiden gikk faktisk så fort at seniorarkitekt Erling Gunnufsen i Plan- og bygningsetaten (PBE) kun fikk presentert en brøkdel av sitt foredrag « Våre planer for Ekeberg og Grønlia».

– Men disse planene kommer på høring til våren, og vi vil arrangere et eget møte, forsikret han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.