Gå til sidens hovedinnhold

Ringnes satser internasjonalt

Investor Christian Ringnes har internasjonale ambisjoner for kvinne- parken i Ekebergskrenten. - Parken skal vekke oppsikt. Tyskere og japanere kommer til å fryde seg, sier han.

Ekeberg: Onsdag 1. april var slett ingen spøk for den kjente investoren. Et tyvetalls deltakere var gjennom et tettpakket program på oppstartseminaret til Skulptur- og Kulturminneparken på Ekeberg. Det er høyt opp og langt frem, men Ringnes håper spaden kan stikkes i jorda en gang i 2010-2011.

Overbevist

Eiendomsinvestoren og småflaskesamleren er enda mer overbevist om at parken blir realitet, etter å ha følt stemningen onsdag. Seminaret viste at mange hindere skal forseres. Alt i alt opplever eiendomsutvikleren en underliggende positiv stemning til prosjektet.

- Be meg om å vedde champagne. Oddsen er 90 mot 10 for at det blir noe av. Dette er godt politisk forankret i Oslo. Det skal brukes masse penger på utredning. Igangsetting kan bli i 2010, 2011, spår Ringnes overfor Nordstrands Blad.

Men det kom innspill og advarsler fra kunstfaglig hold. Professor Øivind Storm Bjerke fra Universitetet i Oslo advarte mot flere fallgruber.

- Det er ingen garanti for at parken vil vekke internasjonal oppsikt. Det er en fare for at parken kan bli seende ut som alle andre. En turist som skal prioritere tiden sin strengt, må vurdere om det er interessant å sette av tid til enda en park, i tillegg til Vigelandsanlegget, advarte professoren.

Professoren pekte også på problemer rundt sikkerhet.

- Tyverier av skulpturer er blitt et stort problem. Mange av de figurene Ringnes har vist oss, vil forsvinne raskt. Parken bør være inngjerdet og med konstant overvåkning, hevdet Bjerke og la til at parken også har muligheter for å bli en god attraksjon. Men da må konseptet være bredere og ha et dynamisk preg, i tillegg til å satse på «events».

- Jeg skal innrømme at jeg har fått mer sympati for parken etterhvert. Her ligger det muligheter, sa Storm Bjerke.

Ringnes merket seg innvendingene fra kunstprofessoren, men avviser inngjerding.

- Jeg synes innlegget var konstruktivt. Vi er klar over farene. Det blir tungt å bære med seg en skulptur på et halvt tonn. Men vi skal ha privat døgnkontinuerlig vakthold av parken. Jeg ser at tagging kan bli et problem, sier Ringnes.

- En merkverdighet

En annen fare, slik Storm Bjerke ser det, er at parken vil forandre Ekebergåsens karakter fra sjøsiden. Dette ble illustrert ved å vise manipulerte bilder med kjempestatuer over Ekebergåsen.

- Det er fort gjort å trå feil. Men Ekebergåsen kan også bli en serverdighet, om dette blir gjort riktig, påpekte han.

Ringnes understreket gang på gang at naturen og de viktige kulturminnene skal legge premiss for hva som passer inn.

- Vi skal lage en intim skogspark. Her blir det ingen prangende skulpturer som dominerer terrenget. Alt skal passe inn i området. Hvis ikke, så er det imot hovedideen min, forsikrer Ringnes.

Ifølge Ringnes vil parken bli et slags feministisk parksupplement til Vigelandsanlegget på vestkanten.

- Vigelands kvinner er jo maskulint hugget. Denne parken skal vise det feminine i alle former og det blir et vidt spenn i utrykningsformer, uttaler Ringnes.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene