*Nettavisen* Nyheter.

Rio i et nøtteskall

KOKOSNØTT-DRIKKERE: En iskald kokosnøtt på stranden – Rio i et nøtteskall.

På Copacabana i Rio de Janeiro kan du nyte det beste Brasil har å by på. Sol, sand mellom tærne – og et glass ferskpresset juice av en fremmed frukt.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRADISJONSRIK: Juicebaren Polis Sucos i Ipanema er en av byens mest tradisjonelle. Dersom du synes køen er for lang og behersker litt portugisisk, kan du også ringe og bestille, og få juice brakt hjem på døra.

Klikk på bildet for å forstørre.

JUICE FOR HELSEN: Juicebaren Itahy i sentrum tilbyr juice mot stress, depresjon, betennelser og cellullitter. For dem som eventuelt vil teste hjemme, kan vi opplyse at anti-stress-juicen lages av banan, pære og jordbær. Anti-depresjonsjuicen består av appelsin, mango og banan.

Klikk på bildet for å forstørre.

JUICEDRIKKERE: Valget falt på en juice av appelsin og acerola for Rafaela Rocha Carneiro, mens kjæresten Wellington Marinho foretrekker ferskpresset appelsinjuice. Irettsstudenten Wellington, en selverklært juice-elsker, er ikke i tvil om juicens gunstige innvirkning på kropp og helse.

Klikk på bildet for å forstørre.

MARKED: Hver fredag kan du få kjøpt frukt og grønnsaker på markedet på Praça Nossa Senhora da Paz i Ipanema. Du vil garantert komme over frukter du aldri har sett maken til. Mange av selgerne gir gratis smaksprøver.

Klikk på bildet for å forstørre.

MIKS SELV: Mulighetene er enorme og kun fantasien setter grenser for hva slags frukter du kan putte i juicen din. Husk at det er lov å komme med egne forslag når du bestiller juice i Rio de Janeiro.

JUICEBARER: Ikke la deg skremme av juicebarenes enkelhet. Her puttes det meste i blenderen, og resultatet er som regel overraskende smakfullt.

Klikk på bildet for å forstørre.

IPANEMA: - Ferskpresset juice er perfekt for folk som går mye på stranda og vil holde seg i form, sier Carlos Eduardo Vidigal Peixoto i Polis Sucos. Juicebaren hans ligger like ved den berømte Ipanema-stranden. Her er det folk i farta overalt, både på sykkel og til fots.

– En mango med kiwi og en ananas med mynte, roper Carlos Eduardo Vidigal Peixoto.

Det nærmer seg lunsj og kundene må kjempe seg til en plass foran disken i juicebaren Polis Sucos.

Bak en vegg av tropiske frukter kjøres blenderen i gang. Carlos Eduardo Vidigal Peixoto har solgt juice hele sitt liv, og fikk frukt inn med morsmelka.

Det var hans far som åpnet juicebaren på et travelt gatehjørne i Ipanema for 51 år siden, og i dag er baren en av de mest tradisjonsrike i Rio de Janeiro.

– Ferskpresset juice passer perfekt for det tropiske klimaet her i Rio. Folk går mye på stranda og er opptatt av å holde seg i form. Juicen er helt naturlig og veldig bra for helsa, fastslår Carlos.

Overalt i byen finnes det små juicebarer som dette. Sjarmerende enkle. Frie for krom og trendy inventar. Brasilianerne kaller barene for casa de sucos, og her er ananas, appelsin, banan og jordbær er bare begynnelsen. Rio de Janeiro smaker tutti frutti.

Hos Polis Sucos flokker turistene flokker seg nysgjerrig rundt disken, og studerer den omfattende menyen nøye før de tar mot til seg og bestiller på stotrende portugisisk.

– De mest populære fruktene er mango, pasjonsfrukt, jordbær og fruta do conde, i forskjellige kombinasjoner. Kundene liker å blande, og kommer ofte med egne forslag, forteller Carlos Eduardo.

Strandliv

Rios mest berømte og lettest tilgjengelige strender heter Copacabana, Ipanema, Leblon og Barra de Tijuca. Her ligger også de fleste turisthotellene, og det er tett mellom juicebarene og kioskene.

Innbyggerne i Rio foretrekker ofte de sunneste alternativene. Folk er solbrune, lettkledde og veltrente, og liker å vise seg fram.

Den perfekte kroppen dyrkes åpenlyst. Det er fysisk aktivitet overalt, til alle døgnets tider. Langs stranden og i sanden. Fotball, volleyball og futvolei – en blanding av fotball og volleyball.

Kokosvann

Fotballtempelet Maracanã er den turistattraksjonen i Rio de Janeiro som trekker nest flest turister, etter Kristus-statuen. I en kiosk ved stadion står Zeca Teodato med kniven.

Han har solgt kokosvann til folket i årevis.

– Vi elsker kokosvann her i Rio de Janeiro, men det er ikke kokosvann som er smaken av Rio, det er Caipirinha, flirer Zeca. Med tre rutinerte hogg åpner han nøttene for en av de faste kundene.

– Etter trening gir kokosvann deg energien tilbake. Det inneholder masse mineraler og få kalorier, sier Zeca. Kokosvannet er med andre ord en ypperlig tørsteslukker for dehydrerte turister, en slags naturens egen Gatorade.

Samba

På hjørnet av Rua do Lavradio og Rua do Senado i bydelen Lapa, i utkanten av sentrum, ligger juicebaren Cantinho do Senado. Her kan du nyte en mørkrosa vitamina mista, én av 43 forskjellige juicer på barmenyen.

– I varmen er det ingenting som smaker bedre, mener innehaver Antonio Sousa Pinto i Cantinho do Senado.

På dagtid er det relativt rolig i Rua do Lavradio. Den moderne katedralen, som mer enn noe annet ligner en håndgranat, ligger bare et steinkast unna.

Det gjør også skyskraperen til Brasils nasjonale oljeselskap Petrobras, et arkitektonisk mesterverk i noens øyne.

Men når mørket senker seg, stiller folk seg tålmodig i lange køer til de populære utestedene i nabogårdene. Også utenfor karnevalstiden kan du danse samba og bossa nova her.

Etter å ha tatt Rio på pulsen i Lapa, eller danset samba hele natten under byens berømte karneval, har juicebarene flere alternativer som gjør susen dagen derpå.

Carlos Eduardo Vidigal Peixoto i baren Polis Sucos anbefaler juice av vannmelon, eple og vanlig gul melon mot hangover.

Farlig by

Dersom du er redd for å få feriemage, kan det være godt å vite at det ikke er vanlig å lage isbiter fra springvann i Brasil.

Er du likevel skeptisk, så be om en juice uten is – "sem gelo" – eller kanskje en vitamina, som er frukt blandet med melk.

Ikke alt smaker like søtt i Rio de Janeiro. Rundt én million mennesker bor i slumområdene som klamrer seg til de bratte fjellene rundt byen.

Krigen mellom narkobander og politi gjør at Rio ofte beskrives som en av verdens farligste byer, men sjefen for Rios turistpoliti, Fernando Veloso, forsikrer at Rios myndigheter prioriterer de tilreisendes trygghet høyt.

– Rio de Janeiro har et sikkerhetsproblem, men vi jobber med saken, sier han.

Uansett er det mye som gir mersmak i Rio. Strendene, tropevarmen, de hardtarbeidende, oppmerksomme, smilende, solbrune innbyggerne.

Den ustoppelige støyen, de fengende rytmene. Mens du nyter byen, bør du ta dine forholdsregler og ikke vifte for mye med digitalkamera og dyre smykker.

Samtidig skal du tørre å prøve nye ting, selv om du kanskje ikke klarer å uttale navnet på dem. Det smaker sannsynligvis bedre enn du tror.

Gode juicebarer

Beach Sucos: Rua Visconde de Pirajá 198, Ipanema. Best på: Juicer med gunstig virkning på helsa.

Kicê Sucos: Avenida Nossa Senhora de Copacabana 1033. Best på: Energi-drikker.

Polis Sucos: Rua Maria Quiteria 70, Ipanema. Best på: Alltid fersk frukt, aldri ferdigblandinger, såkalt polpa.

Cantinho do Senado: Rua do Lavradio 50, Lapa. Best på: Beliggenheten – i hjertet av historiske Lapa.

Big Nectar: Avenida Nossa Senhora de Copacabana 985, Copacabana og Teixera de Melo 34, Ipanema. Best på: Enormt utvalg.

Confeitaria Colombo: Filial på Forte do Copacabana. Best på: Nydelig utsikt som hever smaken.

Qiosques: Kiosker, langs strendene i hele Rio. Best på: Agua de coco (kokosvann).

Typisk brasilianske frukter

* Acaí: Mørkelilla palmefrukt på størrelse med druer. Vokser i Amazonas. Inneholder mye jern, C-vitaminer og fett (samme type sunne fettstoffer som avokado). Bra for fordøyelsen.

* Guaraná: Små, røde bær med hvitt fruktkjøtt som opprinnelige bare vokste på busker i Amazonas. Høyt koffeininnhold. Oppkvikkende og brukes mye i energidrikker og brus. Kan motvirke diaré.

* Fruta do conde: Kalles sugar-apple eller sweetsop på engelsk. Vokser på trær og har tjukt, grønt skall som ligger i skjell rundt frukten. Kalorikrik med høyt jerninnhold. Kan virke helende på sårskader. Søt smak.

* Atemoia: En variant av "fruta do conde".

* Cupuacú: Vokser på trær, har brunt, nøttelignende skall og kan bli 20 cm lang. Inneholder mye koffein, er vanndrivende og kalles ofte "smaken av Amazonas".

* Graviola: Vokser på trær, ligner på atemoia og fruta do conde. Kalles soursop på engelsk, kan virke betennelseshemmende og motvirke revmatisme. Søtlig smak.

* Acerola: Kalles barbadoskirsebær og vokser på store busker, har syrlig smak, og lukten kan minne litt om eple. En regelrett C-vitaminbombe (80 ganger mer c-vitamin enn appelsin).

(Kilder: Embrapa, Kicê Sucos, Wikipedia)

Fruktig ordliste

De viktigste fruktene på portugisisk:
Abacaxi - ananas
Goiaba - guava
Laranja - appelsin (både syrlige og søte typer)
Mamão - papaya
Melancia - vannmelon
Maracjuá - pasjonsfrukt
Morango - jordbær
Uva - drue
Pêssego - fersken
Macã - eple

Lag Rio-juice hjemme

På slanker'n: 2 fiken, 2 pærer og 2 plommer
Mistet stemmen: 175 ml gulrøtter blandet med 25 ml honning
Mot kviser: 100 ml salatblader, 175 ml gulrot og 175 ml spinat
Mot kvalme: 350 ml ananas eller 350 ml papaya.
Mot hodepine: 100 ml rødbeter, 275 ml gulrøtter og 175 ml agurk
Mot mageknip: 225 ml gulrot og 275 ml eple
Mot dårlig ånde: 275 ml gulrot, 150 ml spinat og 150 ml agurk
Mot sår hals: 225 ml ananas og 225 ml gulrot

(Kilde: "Sucoterapia" av Marco Natali, "101 receitas da Saúde", Publifolha)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.