RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Riv Østkanten!


Kart over rivingstruede områder: Etter krigen legges det opp til riving av i alt 17 store områder i Oslo. Hele 15 av dem ligger på østkanten, men bare Enerhaugen blir fullført.
Kart over rivingstruede områder: Etter krigen legges det opp til riving av i alt 17 store områder i Oslo. Hele 15 av dem ligger på østkanten, men bare Enerhaugen blir fullført.
For å få til bymotorveien, begynner Oslo å tenke nytt i sentrum. Men på 1960-tallet betyr «å tenke nytt» å snu ryggen til byhistorien, i sær i Oslo sentrum.

Og forarbeidet blir gjort allerede i november 1955. Da legger Oslos finansrådmann fram en samlet oversikt over 17 store og små rivingsklare områder i Oslo.

Bortsett fra Vika og noe mindre på Briskeby, er det østkanten som nå får bystyrets rivingsstempel. Uten gjennomføring, som ved en naturlov, blir østkantområdene stående og vente på en riving ingen riktig vet når skal komme. Oppussing? Fornyelse? Å nei, ingen vettug gårdeier starter da med slikt på et bygg som er varslet revet i løpet av en ukjent tid der ingen riktig vet hva som skal skje.

Det er dessuten et kraftig signal om hva som skal komme, når det blir avholdt arkitektkonkurranser for omdanning av Vålerenga i 1955 og Grünerløkka i 1961.

Det er selvsagt en moderne fornyelsestanke som ligger bak, endelig skal byutviklerne «rydde opp» i byen og gjøre den sunnere.

Ordet «å sanere» betyr nemlig egentlig «å gjøre sunn», men selvsagt blir ordet «sanering» ganske ensbetydende med «å rive det gamle for å bygge noe nytt».

For se bare hvor bra det ble på Enerhaugen, der det falleferdige gamle strøket ble erstattet av fire 13-etasjers høyhus. Og de som hevder at høyhus ikke bør plasseres så synlig høyt har ikke forstått et kvidder; Oslo vil jo endelig få vise verden at også vi er moderne, på full fart inn i den nye tid!

De mange andre østkant-områdene som har fått dødsdommen blir liggende og forslumme, ventende på sin «sanering».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere