RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rivetillatelse på feil grunnlag


Utbygger mener at bygget som inneholder det gamle ridehuset i Drammensveien ikke har arkitektoniske kvaliteter. Det er Byantikvaren helt uenig i. Foto: Vidar Bakken
Utbygger mener at bygget som inneholder det gamle ridehuset i Drammensveien ikke har arkitektoniske kvaliteter. Det er Byantikvaren helt uenig i. Foto: Vidar Bakken
Feilinformasjon og mangel på informasjon dannet grunnlaget for politikernes tilslutning til rivetillatelse for Ridehuset.

SKØYEN: Det gamle ridehuset på Skøyen skal rives for å gi plass til et syv etasjers kontorbygg i Drammensveien. Da byutviklings- og samferdselskomiteen (BSK) i Bydel Ullern skulle ta stilling til rivesaken ble de ikke forelagt byantikvarens uttalelse som fraråder riving fra plan- og bygningsetaten (PBE). Komiteen tok rivesøknaden fra søker kun til etterretning.

Tillatelse samme dag

Saksbehandler i PBE, Anatole Ouedraogo (A), er medlem i komiteen. Samme saksbehandler har rivesaken i PBE. Da saken kommer opp i komiteen, trekker Ouedraogo seg av habilitetsgrunner. Han informerer imidlertid ikke komiteen om at han før møtet samme dag har underskrevet på rammetillatelse for riving. Han informerer heller ikke om at byantikvaren har frarådet riving av ridehuset. Det hører med til historien at han selv har gitt komiteen fire ukers frist til å uttale seg om rivesaken, mens han gir rivetillatelse en uke før fristen går ut.

Videreføring av rivevedtak

Jeg erklærte med inhabil i saken. Jeg så på saken som klar på forhånd. I 2002 ble det gitt rivetillatelse av samme bygg, men Mellbye arkitekter søkte igangsettelsestillatelse for sent. Dermed måtte en ny søknad om rivetillatelse sendes. Byantikvaren kom med den samme uttalelsen som ved forrige søknad, uten å be om bygge- og deleforbud. Jeg så på dette som en videreføring av rivevedtaket i 2002. Hadde Mellbye søkt om igangsettelsestillatelse i forrige runde hadde ikke dette vært en sak, sier Ouedraogo.

Vi synes i ettertid at det virker litt rart. Vi forholdt oss kun til søknaden om rivetillatelse fra Mellbye arkitekter og var ikke kjent med byantikvarens uttalelse. Den burde komiteen hatt tilgang til, sier leder av BSK, Irma Iversen. (H).

Mellbye arkitekter skriver i sin søknad vedlagt komitesaken, at bygget antas å være fra 1955 og at bygget ikke kan sies å ha særskilte arkitektoniske kvaliteter.

Byantikvaren derimot fraråder riving og legger vekt på de klare arkitekturhistoriske og kulturhistoriske bevaringsverdiene for bygget som er oppført 1929/30.

Bygningen er tegnet av en av sin tids fremste arkitekter, Oddmund Eindride Slaatto, og er et av de tidligere funksjonalistiske anleggene i Oslo, skriver Byantikvaren i sin uttalelse.

Aldri oversendt

Det stopper ikke her. I og med at det er uenighet mellom PBE og Byantikvaren vedrørende standpunkt til riving, skal saken tas opp i rådhusets byutviklingskomite. Det vedtok bystyret i 2007. Saken ble aldri oversendt byutviklingskomiteen. Nå er rivesaken forløpig stoppet, da naboer til byggeprosjektet oppdaget feilen i saksbehandlingen.

Dette var en rutinesvikt, sier Ouedrago.

Byutviklingskomiteen får saken på sakskartet den 20. august og skal på befaring den 14. august.

I ettertid har leder og nestleder i BSK med fullmakt behandlet saken på nytt, hvor de slutter seg til PBEs anbefaling om riving.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere