RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De fleste kystledhyttene har en spennende historie å vise til, forteller fagsjef i Oslofjordens Friluftsråd, Bente Godheim Eikaas.
De fleste kystledhyttene har en spennende historie å vise til, forteller fagsjef i Oslofjordens Friluftsråd, Bente Godheim Eikaas. Foto: FOTO: Carl Martin Nordby

Ro fra hytte til hytte

På fjellet er det populært å gå fra hytte til hytte. Færre vet at det finnes en lignende mulighet langs kysten.

Å nyte ferien på en hytte ved sjøen er manges drøm. Men har du ikke din egen, kan det bli dyrt å leie i høysesongen.

Men det finnes et rimeligere alternativ:

For bare 170 kroner natten per seng, kan du få tilgang til et helt nettverk av overnattingssteder langs kysten.

Alt fra gamle fyr til små naust, koier, hytter og hus. Alle ligger på svært attraktive kystområder – noen på fastlandet, de fleste på øyer.

Mange øyperler

Ved hjelp av et enkelt bookingsystem på nettet, kan du skaffe deg deilige hyttedager på alt fra populære Hvaler i Østfold til øyriket Vega i Nordland, nedlagte fyrstasjoner utenfor sørlandskysten og idylliske øyer i Oslofjorden – bare for å nevne noen av de mange mulighetene.

Overnattingsstedene er en del av konseptet Kystled, et landsomfattende nettverk som jobber for miljøvennlig kystliv for alle, tilgjengelighet i strandsonen og vern av gamle bygninger ved å sette dem i stand.

Åreskifte

Kystled ligner på Turistforeningens hytte-til-hytte-opplegg på fjellet, med noen viktige forskjeller. For det første må du forhåndsbestille plass, du kan ikke bare dukke opp uanmeldt.

Ett unntak er imidlertid Fyrsteilene ved Nesodden i Oslofjorden. Her finnes det et naust med seks sengeplasser beregnet for uanmeldte kajakkpadlere eller andre roere.

Kystleden jobber med å etablere flere slike på sikt, slik at man nærmer seg mer tidligere tiders «åreskifte», som Kystleden er inspirert av.

Åreskiftene var små gjestgiveri hvor folk som var ute og rodde lange strekninger kunne få hvile ut, og hvor de kunne skifte rokar og båt.

Stadig flere hytter

Flest hytter finnes i Oslofjorden. Med tre nyåpnende hytter på Håøya i år, er antallet oppe i 32.

– Men vi kunne minst ha doblet det antallet hvis vi hadde hatt nok midler. For det finnes nok av flotte bygninger som står tomme og kunne ha blitt noen perler av noen kystledhytter, forteller fagsjef i Oslofjordens Friluftsråd, Bente Godheim Eikaas.

Hun håper de ulike kommunene og andre offentlige myndigheter i større grad vil være med på spleiselaget fremover.

Spennende historier

De fleste hyttene har vært offentlige bygninger, som ikke lenger tjener sin funksjon, for eksempel militære bygninger og nedlagte fyrstasjoner.

I motsetning til de mer standardiserte turisthyttene på fjellet, har de fleste et tydelig særpreg og en spennende kulturhistorie å by på.

Et eksempel er de tre nyåpnende hyttene på Håøya i Oslofjorden – Stranda, Eldhuset og Badstua – som knyttes henholdsvis til aktiviteten til sprengstoffabrikken som tidligere lå på øya, til bosetning tilbake til 1700-tallet og til NS-leder Vidkun Quisling.

Aktivt hytteliv

En av de nyrenoverte hyttene, Stranda, som mer korrekt er et lite hus, ble brukt som funksjonærbolig tilknyttet den tidligere sprengstoffabrikken. I dag lokkes vi inn av lukten av lunsjpannekaker under steking.

Søstrene Tuva og Tiril Bjørkvold, med Tuvas barn Mina (5) og Trym (3), er blant de første gjestene i det nyrenoverte kystledhuset.

Med sju sengeplasser fordelt på to etasjer, har de god tumleplass. En stor veranda og egen liten strand og brygge hører med til fasilitetene.

– Vi er imponerte over standarden her, sier Tiril Bjørkvold, som har forsøkt en annen kystledhytte tidligere, og nå har overtalt søsteren til å være med.

– Og på utedoen kan vi sitte to stykker samtidig, røper Mina entusiastisk.

Vekk fra PC-en

På en annen del av øya, i det koselige Eldhuset, som dateres tilbake til 1700-tallet, slapper Mojtaba, Mustaffa og Nezamuddin Shahabzai av med et slag av spillet «griseflaks». 15 år gamle Nezamuddin og 16 år gamle Mojtaba feirer skoleferiestart med hyttetur og bading.

– Det er veldig bra at det finnes slike hytter vi kan dra til. Hjemme ville jeg bare sittet foran PC-en og spilt. Her er vi ute og finner på ting nesten hele tiden. Vi bader, spiller volleyball og fotball og går på turer, forteller Mojtaba.

Hver hytte sin båt

Den eneste frustrasjonen hyttebeboerne deler i den varme sommersola, er hvor vanskelig det er å komme seg til og fra Håøya. Ferja går sjeldent, og det er dyrt å leie privat båt.

Bente Godheim Eikaas sier det er en stor frustrasjon for Friluftsrådet at det kollektive ferjetilbudet er så dårlig til mange av hyttene de disponerer.

– For dette skal jo først og fremst være et tilbud til de som ikke har egen hytte og båt, sier hun, og sender oppfordringen videre til de ansvarlige politikerne i de ulike kommunene rundt Oslofjorden.

– Men på nesten alle hyttene har vi tilgjengelige robåter, og på flere av stedene er det såpass korte avstander at man kan ro over fra land, forteller hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere