Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røa-gutt i Boliviademonstrasjoner

Anders Marstein jobber på en landbruksskole for ungdommer som ikke har råd til lengre skolegang.
Anders Marstein jobber på en landbruksskole for ungdommer som ikke har råd til lengre skolegang.
I forrige uke var det blodige demonstrasjoner i Santa Cruz. Jeg føler meg rimelig trygg her nå, sier Anders Marstein fra Røa til Akersposten.no.

Propaganda for folkeavstemningen i folketomme gater.

RØA/ SANTA CRUZ: Stridens kjerne er en folkeavstemning i Bolivias rikeste region, Santa Cruz, hvor over 85 prosent av velgerne stemte for økt selvstyre fordi president Evo Morales ønsker å omfordele en andel av inntektene deres.

Anders Marstein fra Røa er i Bolivia og jobber for Fredskorpset. Han forteller at det hele forrige helg var svært anspent i Santa Cruz, med flere sammenstøt mellom ja- og nei-siden.

Portforbud

Jeg føler meg rimelig trygg her i Santa Cruz nå, men vi hadde portforbud 4.mai. Da var dessuten alt av butikker og offentlige veier i hele Santa Cruz by stengt for trafikk, og det var for det meste politi og sikkerhetsfirmaer som kjørte rundt i gatene, sier Marstein.

En person drept

Marstein forteller at Unión Juvenil Cruzenista, som er kjent for å utøve vold mot urfolk og andre organiserte, var til stede for å kjempe for selvstendighetsstatuttene. Flere kom til skade, og nasjonalt politi måtte gå inn for å opprette ro og orden.

I bydelene Plan 3000, Montero og San Julian forsøkte motstanderne å forhindre valget ved å brenne stemmeblanketter og valgurner. På nyhetene sa de at det var en person som var blitt drept i opptøyene i Plan 3000, sier Marstein.

Godt mottatt

Røa-gutten jobber på landbuksskolen Colonia Piraí, et tilbud til ungdommer som kommer fra landsbygda og ikke har råd til lengre skolegang. Han har vært i Bolivia siden slutten av februar, og planen er å være der frem til begynnelsen av juli. Marstein sier han ikke vurderer å forlate landet tidligere på grunn av sikkerhetssituasjonen.

Jeg har blitt tatt godt i mot av alle menneskene her, og oppholdet har vært veldig lærerikt, sier han.

Ranet med pistol

Men spesielt inne i selve byen er det mye kriminalitet, og Marstein har selv opplevd å bli ranet med pistol.

Rasisme er også veldig utbredt. Det er veldig ofte at man ser og hører folk slenge direkte rasistiske kommentarer til hverandre på gaten. Som blond,hvit gutt i Santa Cruz får jeg også slengt noe etter meg, sier han.

Folkeavstemningen i Santa Cruz har blitt avfeid av president Evo Morales. Det var ingen uavhengige observatører tilstede ved valget i Santa Cruz, og valget har også blitt underkjent av EU, FN og Organisasjonen for Amerikanske Stater.

Nasjonalforsamlingen i Bolivia har nå bedt om et nytt presidentvalg i løpet av 90 dager som følge av folkeavstemningen, noe Morales har godtatt, i følge VG Nett.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!