*Nettavisen* Nyheter.

Røa-speidere i 75 år

SPEIDERHISTORIE: Troppsleder Hans Monrad og Mår-patruljen ved troppskonkurransen i 1959. Sist søndag feiret 1. Røa speidergruppe hele 75 år. Foto: Foto. Privat

I trekvart århundre har Røa-gutter samlet seg bak 1. Røas banner. Godt over 1000 ulvunger, speidere, rovere og ledere ser tilbake på sin tid i gruppen med takknemlighet og kanskje noe vemod.

RØA: – Vi minnes fremfor alt kameratskapet, som for mange har vart ved like til de grå hår, sier tidligere troppsleder Per Adeler til Akersposten.

Turer i skog og mark, leirbål, teltliv, fredelig kappestrid i kamp om flagg og banner – alt skapte en positiv ramme rundt det det egentlig dreide seg om, speidingen, ifølge Adeler.

Bare avbrutt av krigen

Selve troppen ble stiftet i kjellerlokalet til daværende pastor Torbjørn Riise-Hansen i Sørkedalsveien 185 C, og Erling Thorén var første troppsleder.

Under krigen lå naturlig nok speiderarbeidet i dvale, men så snart fredsklokkene ringte, slo speiderarbeidet på Røa ut i full blomst.

– Troppen opplevde stor tilstrømning, og etter hvert kom det til en ulveflokk, og vi ble 1. Røa speidergruppe av Norsk Speiderguttforbund, sier han.

Mange er de 13-14-åringer som med skinnende øyne og sommerfugler i magen har avlagt sitt speiderløfte på årsfesten i Røa menighetshus. Mange er de speidere som med kart og kompass i hånden har trasket omkring i Bærumsmarka på jakt etter en post, hvor man kanskje skulle spjelke et ben eller lage en skikjelke. På leire i inn- og utland gravde man fettfelle og kokte spagetti i svære gryter. Og hadde man trått over noen grenser, vanket det gjerne buksevann.

Samlingsstedet

– Troppen og gruppen fikk sitt faste samlingssted da Hytta på Brunkollen ble innviet i 1956. Hver mursten og utstyr for øvrig ble båret på såre tenåringsrygger fra Muren, og vi var umåtelig stolte da den til slutt sto ferdig. Vårt Soria Moria slott! sier Per Adeler.

– Siden kom plassen England til, ved gardeleiren på Husby. Den har tjent som patruljehytte for troppen siden 1993.

– Mange har vært innom 1. Røa. La meg bare nevne Svein Gannestad, som ved sin lange fartstid i gruppen har stått som selve symbolet på speidingen: Etisk og moralsk utvikling, kameratskap og praktiske ferdigheter, sier Adeler.

Alle tidligere ulvunger, speidere, rovere, ledere og foreldrerådsrepresentanter var for øvrig invitert til feiring på Hytta sist søndag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.