*Nettavisen* Nyheter.

Roboter som elsker husarbeid

VASKEFILLE: Robomop Softbase er en norsk oppfinnelse og kan beskrives som en moderne vaskefille.

Med en robot kan du slippe unna de kjedeligste oppgavene i hjemmet. Her er åtte modeller som står klare til innsats.

Klikk på bildet for å forstørre.

BILLIGROBOT: Robomop Softbase koster bare noen få hundrelapper, og vasker gulvet mens du ser på TV. Men tester viser at robotrengjøring ikke blir like nøye utført som den menneskelige varianten.

Klikk på bildet for å forstørre.

SERVITØR: Honda-roboten Asimo kan servere mat. Foto: Produsenten

Klikk på bildet for å forstørre.

IROBOT ROOMBA: Kommer i enegen versjon for kjæledyreiere, med ekstra stor støvpose.

Klikk på bildet for å forstørre.

HAUZEN: Men innebygd kamera får rengjøringsroboten fra Samsung oversikt over rommet.

Klikk på bildet for å forstørre.

IROBOT SCOOBA: Vasker gulvene for deg.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRILOBITE: Electrolux' robotklassiker fra forrige årtusen, nå i ny versjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

ROVIO ROBOT: Din nye vakthund? Tar seg av overvåkning.

Klikk på bildet for å forstørre.

KÄRCHER RC 3000: Tømmer støvposen selv, slik at du kan ta deg fri på ordentlig. Foto: Produsenten

Klikk på bildet for å forstørre.

CLEANMATE QQ2: Støvsugerobot uten ekstra finesser.

Vi forbrukere må enn så lenge nøye oss med mindre spektakulære maskiner. Det vanligste i hjemmet er husholdningsrobotene som tar seg av rengjøring.

De kjører rundt på gulvet, og støvsuger eller vasker. En innebygd datamaskin sørger for at de dekker hele gulvflaten, slik at alt blir rent.

Robotene er batteridrevne, og kjører automatisk tilbake til ladestasjonen like før batteriene er brukt opp.

Ved hjelp av ulike sensorer kjenner de møbler, trapper og lignende, og klarer seg derfor fint på egen hånd. Men det skal sies – testene som er gjort, viser at resultatet langt fra blir perfekt.

Støvsuger og skurer

Vi forbrukere må enn så lenge nøye oss med mindre spektakulære maskiner. Det vanligste i hjemmet er husholdningsrobotene som tar seg av rengjøring.

De kjører rundt på gulvet, og støvsuger eller vasker. En innebygd datamaskin sørger for at de dekker hele gulvflaten, slik at alt blir rent.

Robotene er batteridrevne, og kjører automatisk tilbake til ladestasjonen like før batteriene er brukt opp. Ved hjelp av ulike sensorer kjenner de møbler, trapper og lignende, og klarer seg derfor fint på egen hånd. Men det skal sies – testene som er gjort, viser at resultatet langt fra blir perfekt.

Her er åtte huslige roboter:

For kjæledyrhjem

Støvsugeren Roomba er verdens mest solgte husholdningsrobot, som kommer i en rekke ulike modeller og prisklasser. Husdyreiere kan for eksempel velge iRobot Roomba 562 Pet. Det spesielle med den er en ekstra stor støvpose, ettersom det blir mye hår i et hjem med hund eller katt.
Cirkapris: 4355–6099 kroner

Samsung kikker i taket

Samsung har nettopp lansert sin nye robotstøvsuger Hauzen VC-RE72. Det som gjør den spesiell, er måten den navigerer på. Roboten er utstyrt med et kamera som vender opp i taket, og får via dette et bilde av hvordan rommet ser ut – og kan dermed holde orden på hvor den har støvsugd, og hva som gjenstår.

Ifølge produsenten betyr denne teknikken, som kalles «simultaneous localization and mapping», at støvsugeren både er raskere og mer effektiv enn tidligere modeller.
Cirkapris: Ikke tilgjengelig i Norge ennå, trolig rundt 5000 kroner.

Scooba skurer gulvet

På utsiden ser iRobot Scooba 385 ut som en robotstøvsuger, men skinnet bedrar. Dette er nemlig et vaskeapparat. Du fyller maskinen med vann og rengjøringsmiddel, deretter kjører Scooba rundt og gjør skurejobben. Først fukter maskinen gulvet, så børster den, og til slutt suges det skitne vannet opp i apparatet.
Cirkapris: 3591–3995 kroner

Klassikeren

Electrolux var produsenten som først gjorde robotstøvsugere kjent. Trilobite ble første gang demonstrert i et britisk TV-program i 1996, og siden da har maskinen vært det luksuriøse og dyre alternativet for teknikkinteresserte. Versjonen som selges nå, heter Trilobite 2, og er en modernisert utgave med bedre elektronikk enn originalen.
Cirkapris: 9990 kroner

Roboten som vakthund

Rovio Robot fra produsenten Wowwee nedlater seg ikke til vasking, men tar seg i stedet av overvåking. Den viktigste komponenten er et trådløst webkamera, som kommuniserer med det trådløse nettverket. Slik kan man se hva som skjer i hjemmet via en webleser – uansett hvor i verden man befinner seg. Selve kameraet sitter på en liten trehjuling som kan kjøre rundt og filme fra ulike vinkler.
Cirkapris: 3000–4000 kroner

Kärcher tømmer selv

Kärcher kan i hvert fall kunsten å ta betalt, med den kostbare robotstøvsugeren RC 3000. For 13.000 kroner får man riktignok en maskin som er noe mer kompetent enn konkurrentenes. Den klarer for eksempel selv å tømme støvposen. En vanlig robotstøvsuger må tømmes når den er full, men Kärchers modell har en stor støvbeholder ved ladestasjonen. Når boligen er ferdig rengjort, kjører den dit på egen hånd for å lade seg opp og tømme ut støvet.
Cirkapris: 13.000 kroner

Rimelig robot

Robotstøvsugeren Cleanmate QQ2 er den rake motsetningen til Kärcher RC 3000. Dette er et enkelt lavprisprodukt uten noen virkelig avanserte funksjoner. Men roboten klarer den grunnleggende støvsugingen, og ifølge produsenten har den ingen problemer med terskler og teppekanter.
Cirkapris: 2500 kroner

En enkel ball

Robomop Softbase er en norsk oppfinnelse og kan beskrives som en moderne vaskefille. Apparatet består av to deler: For det første har det en sirkelrund plate som du plasserer vaskefilla på. I midten er det et hull, og der ligger det en slags ball. Ballen snurrer rundt, og dermed kjører filla rundt på gulvet og rengjør. Filla rengjør ved hjelp av statisk elektrisitet, så den suger altså opp støvet. Men den blir raskt slitt og må byttes ut.
Cirkapris: 265 kroner

NB: Prisene er hentet fra prissammenligningstjenesten Kelkoo Norge eller produsentenes egne sider

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.