*Nettavisen* Nyheter.

Rocka åpning av Vigelandsmuseet

De nye overviduene sikrer bedre lysforhold i Monolittsalen. Foto: Foto: Carima Tirilsdottir Heimesen

I kveld åpner Vigelandsmuseet igjen, etter å ha blitt renovert for over 80 millioner kroner. Det skjer med to utstillinger og Tommy Tokyo-konsert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tommy Tokyo & Starving for my gravy er på plass i forbindelse med gjenåpningen av Vigelandsmuseet.

FROGNER: – Det var på høy tid at huset fikk en grundig oppusning. Før oppussingen hadde vi både vannlekkasjer fra taket, og mye annet som måtte gjøres. I motsetning til andre museer, kan ikke vi flytte, så desto viktigere blir det å vedlikeholde bygningen vi har. Så vi er svært glade for at dette er noe kommunen ønsket å investere penger i, sier museumsleder Jarle Strømodden.

Del på Facebook

– Det skal bli flott å åpne for publikum igjen! Ved åpningen arrangerer vi en dokumentarutstilling om Vigelands liv og virke. Som en fin kontrast til Vigelands klassiske , figurative stil, har vi åpnet museet for samtidskunst, av blant annet Rolf Hoff, så dette blir spennende både for oss og publikum, sier Strømodden, og legger til at han er svært fornøyd med oppussningsprosessen, og samarbeidet mellom de ulike aktørene som har deltatt.

– Alt i alt har prosessen gått veldig fint, men det har også vært utfordringer underveis. Alle kunstverkene måtte for eksempel pakkes inn, eller flyttes, og bygningen har hatt vakthold døgnet rundt. Alle arbeidene er utført i samråd med byantikvaren, slik at endringene ble så usynlig som mulig, og i overensstemmelse med de originale utformingene, sier han.

Det har kostet Oslo kommune 80,5 millioner kroner å restevrere huset som var Gustav Vigelands bosted og arbeidsplass. Oppusninsprosjektet er et samarbeid mellom Oslo kommune omsorgsbygg, kulturetaten, og Vigelandsmuseet, og har pågått siden 23. august i fjor.

– Mange av endringene som har blitt gjort, er usynlige for det blotte øyet, men desto like nødvendig. Vi har for eksempel byttet ut brannvarslingsanlegget, og instalert et system som måler luftfuktigheten i de ulike utstillingssalene, for å ta bedre vare på kunstverkene som stilles ut. Også det elektriske anlegget, og dører og vinduer er rehabilitert, så vi sitter på mange måter igjen med et tryggere museum, både for kunsten, og de som ferdes her, sier prosjektleder fra Oslo Kommune Omsorgsbygg, Per Olav Kehl.

– Noe av det publikum vil legge best merke til, er nok overlysvinduene som er byttet ut for å bedre lysforholdene i utstillingssalene. Også det splitter nye kobbertaket

–- Ellers har det jo vært et poeng å skjule noen av endringene, så det mange små detaljer som man ikke får øye på, dersom man ikke leter, avslutter han.

Det blir sommerfest og konsert med Tommy Tokyo & Starving for my gravy i museets borggård i forlengelse av åpningen i kveld.

Samtidsutstillingen heter Uten sokkel og viser arbeider av samtidskunstnerne Julieta Aranda, Keller og Kosmas, Olafur Eliasson, Jan Freuchen, Lars Morell og Børre Sæthre. Museet opplyser at det dreier seg om arbeider som befinner seg på gulvplan «og viderefører det modernistiske bruddet med den tradisjonelle skulpturens opphøyethet».

I tillegg åpnes utstillingen Vigeland på Frogner, som ifølge museet viser hvordan bygningen fremsto som atelier og bolig for billedhuggeren i årene 1923-1943 (se bildet).

Hoveddelen av utstillingen består av bilder fra Vigelands egen samling fotografiske glassplater som ble renset og digitalisert i 2009. Det vises også en dokumentarfilm fra 1955.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.