*Nettavisen* Nyheter.

Rocker mot kreftlidelse

Espen Freng arrangerer fredag ”Rock mot Kreft” for fjerde år på rad. Budskapet er klart: Gå tidligere til legen.

OSLO: Irritasjon over egen motvilje til legebesøk er bakgrunnen for at Freng drar i gang kveldens rockearrangement på John Dee.

– Hvis vi klarer å få én eneste person til å gå til legen før, og på den måten oppdage kreften på et tidlig stadium, så har vi gjort en kjempejobb. Jeg ventet altfor lenge selv, og måtte derfor gjennom lidelser som jeg ikke unner noen mennesker her i verden, sier Espen Freng.Trodde det ville gå over

Freng forteller at han opplevde klare tegn på at noe var galt med kroppen i 2006, men tenkte at det ville gå over etter hvert. Da han omsider kom seg til legen ble det oppdaget tykktarmskreft, med spredning til lymfene. Det resulterte i en lang periode med cellegift, som ble en tøff tid for både Freng og hans pårørende. I dag er 41-åringen imidlertid erklært frisk, men må stadig inn til kontroll.– Da jeg ble friskmeldt, fikk jeg samtidig beskjed om at jeg måtte inn til kontroll i fem år. Derfor bestemte jeg meg for å arrangere ”Rock mot Kreft” hvert år i denne perioden, for å bevise for andre som har diagnosen, at det ikke nødvendigvis ender med døden, sier han.

Synger selv

Som medarrangør var det naturlig for Freng å ta med seg broren sin, ettersom han opplevde sykdommen som en av de pårørende. De har ifølge Freng et luksusproblem hvert år når det nærmer seg arrangementet.

– Det er mange band som henvender seg til oss for å få spille på ”Rock mot Kreft”, men som vi dessverre må takke pent nei til. Det er selvsagt ikke de største bandene her til lands, men grupper som er litt mindre kjente. Uansett er vi kjempeglade for engasjementet som vises, sier Freng.

Han er selv vokalist i bandet Bundolo som skal underholde på arrangementskvelden fredag 4. februar. Det er ifølge den tidligere kreftpasienten ikke bare enkelt.

– Å stå på scenen under er slikt arrangement vekker svært sterke følelser og minner til live igjen. Men det er så utrolig viktig å engasjere seg i noe som rammer så mange. Vi opplever også at enkelte blant publikum kan se triste ut, ofte fordi de har hatt sykdommen på nært hold selv. Men samtlige synes det er bra at vi gjør dette, avslutter Freng.

Avhengig av frivillige

Inntekten fra Rock mot kreft går uavkortet til Kreftforeningens aksjon ”Krafttak mot kreft”. Ruth Ida Andreassen, aksjonsleder for Oslo, Akershus og Østfold, er i ekstase over arrangementet.

– Vi synes selvsagt dette arrangementet er kjempeflott. Kreftforeningen er helt avhengig av bidragsytere som Espen og broren dersom vi skal nå årets mål om å få inn 15 millioner kroner i løpet av perioden aksjonen pågår, sier hun.

Pengene fra årets ”Krafttak mot kreft” går til forskning på kreftformer som få mennesker overlever. Det gjelder kreft i bukspyttkjertelen, lungekreft og kreft i leveren. Av mennesker som får en av disse diagnosene, er det ifølge Andreassen kun 4 til 13 prosent som er i live fem år senere.

– Vi synes aksjonsformålet er et viktig signal om at vi tar den høye dødeligheten på alvor og at vi gjør alt vi kan for å gjøre situasjonen bedre for dem som får sykdommen selv eller som opplever den som pårørende. I tillegg er dette kreftformer som kan ramme mennesker i alle aldre, så dette berører en stor del av befolkningen, sier Andreassen.

Årets ”Krafttak mot kreft” har også engasjert russen i stor grad. Andreassen regner med at 70 prosent av inntektene vil komme fra ungdommer som i mai skal feire avslutningen på 13 års obligatorisk skolegang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag