*Nettavisen* Nyheter.

Rocket mot SFO-bråk

Barna på Godlia har lært at for mye lyd kan være farlig, i midten står Thoris Supergutt med støymåleren som er bygget barnehager og skolefritidsordninger. Foto: Foto: Simen Sundsbø$PHOTOHEADER_ON$$PHOTOHEADER_OFF$

En landsomfattende kampanje mot støy på skolefritidsordninger ble dratt i gang på Godlia skole denne uken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Thoris Supergutt viste hvordan støymåleren virker, grønt lys er bra, gult er på grensen, rødt betyr farlig høy lyd.$PHOTOHEADER_ON$$PHOTOHEADER_OFF$

Godlia: Støy i barnehager og på skolefritids ordning utgjør en helsefare for både barn og ansatte, det ønsker både Hørselshemmedes Landsforbund (LHF) og Utdanningsforbundet sette fokus på, sammen har de startet en landsomfattende kampanje mot skadelig støy.

Thoris Supergutt

Noen vil kanskje synes det er rart å arrangere en rockekonsert mot støy og hørselsskader, men Thoris Supergutt rocket inne for rimelighetens støygrenser, samtidig som han lærte barna om farene ved for mye lyd.

– Når man er på Rockekonsert er det greit med litt ekstra lyd, men på SFO er det viktig at det ikke blir for bråkete, sa Thoris til Barna. Thoris Supergutt har blant annet jobbet på Nordstrand VGS. og som avdelingsleder på SFO på Mortensrud og vet hvor bråkete det kan bli på en skolefritidsordning.

Støymåler

I tillegg til rockekonserten var nestleder i LHF, Berit Brørby på Godlia for å fortelle barna om at man kan få øresus hvis man hører for mye høyde lyder. Ifølge henne er det stadig flere barn og unge som før hørselsskader som for eksempel tinnitus. LHF driver nå å selger støymålere til skolefritidsordninger og barnehager, de lyser rødt når det blir for bråkete, og kan måle støy over tid.

Bekymret for ansatte

En annen som var bekymret for skadelig lyd var Kolbjørg Ødegaard fra utdanningsforbundet. Hun er spesielt bekymret for ansatt som jobber årevis i de støyende miljøene.

– De som jobber på SFO eller i barnehage bruker ikke hørselvern, men det er dokumentert at lydnivået er så høyt at de burde det, sa Ødegaard. Hun understreket at ettersom hørselvern ikke er noe alternativ for dem som jobber med barn er det spesielt viktig å senke lydnivået.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.