*Nettavisen* Nyheter.

Rødt-leder vil at Fabian Stang gir fra seg lønn

BESTEMTE: Rødt-leder, Bjørnar Moxnes, er fredag gjesteredaktør i Nettavisen. Han benyttet anledningen til å ta opp kampen for lavere lønninger til kommunale politikere.

- Det er helt meningsløst at kommunepolitikere skal tjene mer enn det dobbelte av ansatte i kommunen, sier Bjørnar Moxnes.

21.08.15 18:00

Fredag er Nettavisens sjefredaktør, Gunnar Stavrum, byttet ut med partiet Rødt sin leder, Bjørnar Moxnes. Det innebærer at 33-åringen får styre innholdet, men bare fram til midnatt.

Les også: Her er årets gjesteredaktører i Nettavisen

Et av Rødts kampsaker er å minske forskjellene mellom fattig og rik i Norge. Moxnes forelår igjen - og mener det er på høy tid - at kommunepolitikere som tjener over millionen, går ned i lønn.

Han tar utgangspunkt i byrådspolitikerne i Oslo.

- Det er helt meningsløst at for eksempel Fabian Stang (H) og Stian Berger Røsland (H) skal tjene det dobbelte av det ansatte i Oslo kommune gjør.

Hva synes du, hvor mye er kommunepolitikernes arbeid verdt? Kommenter nederst i saken!

At byrådspolitikerne har mange plikter og mye ansvar, skjønner han.

Fakta

Lønn Byrådet i Oslo 2015

- Men det har også de som jobber i barnehage eller tar seg av pleietrengende eldre. Det er urimelig at politikerne skal tjene så mye mer.

Les også. – Høyre bløffer om eiendomsskatten

En oversikt over satser for lønnen blant politikere i Oslo kommune, viser at ordfører Fabian Stang sitter med en årslønn på 1. 264.040 kroner. De øvrige byrådsmedlemmene får 1. 137.636 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

1,2 MILLIONER: Oslo-ordfører Fabian Stang (H) tjener for mye, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Moxnes mener lønnsnivået bør reduseres med rundt 500.000 kroner. Han sier at sju av ti nordmenn ønsker et Norge med mindre forskjeller blant folk.

- Det er vår hovedoppgave som folkevalgte å få ned forskjellene. At politikernes lønninger er skyhøye, mens det samtidig kuttes i velferden, er uholdbart. Da får man heller si fra seg lønn.

- Hva med deg selv? Hadde du virkelig gitt fra deg lønn i samme situasjon?

- Ja, det hadde jeg. Folkevalgte skal representere folket, og det blir feil hvis de skal være i en annen lønnsklasse.

- Er du ikke redd for at lavere lønn blant folkevalgte kan gjøre det mindre attraktivt å bli det?

- Det er min siste bekymring. Hvis du må ha 1,2 millioner i årslønn for å styre Oslo, så er det noe galt med motivasjonen din.

Les også: Eiendomsskatt: Rødt gir full støtte til Ap

Moxnes tror høytlønnede politikere sliter med å sette seg inn i situasjonen til de som er å regne som fattige.

- Jeg sier ikke at politikerne skal leve i fattigdom, men har du det veldig romslig, så blir det vanskelig å forstå andres situasjon. Hvis du tjener 1,2 millioner i året og samtidig kutter i budsjettene, da mangler du magemål.

I en kommentar sier Fabian Stangs politiske rådgiver, Rune Dahl, at lønningene vedtas av bystyret og at de følger Stortingets satser. Utover det vil han ikke kommentere saken.

- Ordføreren har ingen kommentar til Moxnes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.