Rødt-Moxnes vil løse omsorgsfloken

Rødt Oslo og toppkandidat Bjørnar Moxnes legger fram en tiltaksplan de mener vil løse problemene i eldreomsorgen i Oslo.

Rødt Oslo og toppkandidat Bjørnar Moxnes legger fram en tiltaksplan de mener vil løse problemene i eldreomsorgen i Oslo. Foto: FOTO: ALEXANDER SYNSTAD

Rødt Oslo la i dag fram en omfattene tiltaksplan som skal løse probleme i eldreomsorgen. Partiet lar seg blant annet inspirere av det rød-grønne flertallet i Trondheim.

GRUNERLØKKA: Førstekandidat for Rødt Oslo, Bjørnar Moxnes har lagt fram en omfattende tiltaksplan for eldreomsorgen i Oslo. Denne uken har Arbeiderpartiet og Frp kranglet om rapporten som kommer med en skarp kritikk av Høyres og Frps omsorgspolitikk.

Del på Facebook

Vil fjerne private

Rødt legger fram en omfattende og åtte punkter lang plan. Flere av dem inspirert av hva Trondheim kommune har gjennomført. Rødt er svært opptatt av å avvikle kommersiell eldreomsorg. Partiet vil ha på plass en kommunal rekrutteringsplan for å sikre seg en nok arbeidskraft i årene som kommer. Det vil gi deltidsansatte tilbud om om heltid.

Rødt vil også øke grunnbemanningen blant hjelpepleiere. Dessuten ønsker partiet at flere menn skal jobbe innen eldreomsorgen.

Førstekandidaten Moxnes fyrte av en bredside mot Høyres og Frps valgløfter fra 2003 og 2007.

Vil utvide

– Men vi ønsker også å være konstruktive. Vi har ikke allergi mot private tilbud, som noen tror. Men vi mener det er vanskelig å gjøre omsorg om til en vare. Adecco-skandalen viser en ting: Privatisering svekker de ansattes kår og fører til et dårligere tilbud, sier Moxnes. Han peker på at det er mange omsorgsarbeider i deltid som ønsker å jobbe mer.

– Det tilbys stillingsbrøker på helt ned i 20 p prosent. Det er uverdig. Samtidig leies det inn ekstrahjelp fra bemmanningsbyråer. Å utvide stillinger vil redusere utgiftene betraktelig. På et sykehjem i Kristiansund økte de bemmanningen. Etterhvert har det klart å spare én million kroner, sier Moxnes.

Han har selv erfaring fra omsorgsyrket. Og han ønsker å se flere menn i yrket.

– Mange brukere satte stor pris at menn er omsorgsarbeidere. Vi foreslår en ordning med en åtte ukers periode med lønn hvor menn kan få prøve yrket.

– Trenger ikke rapporten

Moxnes vil ikke bruke så mye energi på rapporten som er sterkt kritisk til omsorgspolitikken i Oslo.

– Vi trenger egentlig ikke denne rapporten. Vi vet hvordan ståa er, sier Moxnes.

Eldrebyråd Sylvi Listhaug er derimot fullstendig uenig i hva som kommer fram i rapporten.

– Det er et fullstendig makkverk der det står veldig lite igjen når vi har sett på fakta. Dette er et rent bestillingsverk, og det er ikke troverdig i det hele tatt, sier Listhaug til VG Nett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.