Gå til sidens hovedinnhold

Rødt skjema i postkassen?

Oslo brann- og redningsetat starter nå tilsyn og veiledning i brannsikkerhet hos beboerne i Groruddalen.

STOVNER: – De fleste beboere vil nok oppleve å se en lapp som minner om pizzareklame i postkassen. Det er det ikke, sier Mehmet Yildirim fra Brannforebyggende avdeling i Brann- og redningsetatens boligseksjon.

Lappene er derimot en varslingslapp fra etaten med dato og klokkelsett for når deres folk kommer på besøk. Håpet er at flest mulig tar seg tid til å være hjemme og slå av en prat om brannsikkerhet i boligen.

Travle dager

Tirsdagsmorgen bærer turen til Fossumveien på Stovner, hvor Mehmet Yildirim skal inspisere et hus med seks beboere.

– Vi identifiserer oss først, slik at beboerne er trygge på at vi faktisk representerer Brann- og redningsetaten. Deretter er det ting i huset vi ser på. Ildsteder, skorstein, sikringsskap, røykvarslere, rømningsveier og slokningsapparater blant annet, forklarer Yildirim.

Boligseksjonen holder til på Risløkka og har 31 ansatte. Disse gir veiledning om brannvern, kontrollerer ildsteder og skorsteiner og feier ved behov. Seksjonen er Norges største seksjon for tilsyn, kontroll og feiing.

Skorsteinsrens

I Fossumveien går Mehmet Yildirim rett ned i kjelleren, undersøker skorsteinen, og ser om den trenger rens. Soten i skorsteinen viser hva slags håndtering og vedlikehold som trengs.

– Vi ser på soten og mengden om det er nødvendig med feiing, sier Yildirim.

Dersom soten er blank og hard, noe som kalles bekdannelse, må skorsteinen freses. Bekdannelse innebærer nemlig større risiko for pipebrann.

Hos beboerne i Fossumveien er det ikke soten som er problemet.

– Dette pulverappartet gikk ut på dato i 1990, og må byttes ut. Den kan heller ikke stå der under oppvaskskummen. Dersom det bryter ut brann på natta, er det lurt å ha den i nærheten. Ved brann er strømmen som oftest det første som forsvinner. Da er det ikke godt å vite hvor alt står, sier Mehmet Yildirim.

Apparater i nærheten

Yildirim forklarer at soverommet er et bra oppbevaringssted, og steder man vet ting er lett tilgjengelige.

Huseier Vigdis Morken tar til seg rådene hun har fått under dagens inspeksjon.

– Det er fint å ha en så grundig sjekk. Tidligere har vi tenkt å ha brannøvelser, men så blir det til at man ikke gjør noe med det, sier hun.

Oppvaskmaskin i brann

Morken kan fortelle om en hendelse som gjør at brannsikkerheten er viktig hos dem.

– Vi har tidligere hatt brann her, hvor vi heldivis var hjemme. Da var det oppvaskmaskinen som tok fyr. Herregud, tenkte jeg, hvis vi ikke hadde vært hjemme, hadde hele huset tatt fyr, forklarer hun.

Viktig, men lett å glemme

Morken innrømmer likevel at det er litt slurv med brannsikkerheten av og til.

– Man er slapp med sikkerheten iblant. Vi tok imot dette tilbudet for å finne ut av ting som ikke fungerer. Nå skal jeg skaffe meg et brannteppe, pulverpparater og få på plass røykvarsler i kjelleren, sier hun.

Mehmet Yildirim gir beboerne et skjema hvor beboerne ser hva slags forandringer som må til. Dette skriver beboerne under på, og dersom det er mangler som trenger oppfølgning, blir man varslet om det.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre