*Nettavisen* Nyheter.

Rødt vil hindre Statoils «monsterbygg»

GIR SEG IKKE: Bjørnar Moxnes (R) anser ikke slaget mot Statoil for tapt, selvom Statoil ikke vil selge tomta ved Teaterplassen. Nå vil Moxnes ha en omregulering for å hindre Statoils «monsterbygg». Foto: Arkivfoto: Pegah Niku

Statoil har sagt klart fra at det ikke kommer på tale å selge tomta ved Teaterplassen på Grønland. Nå vil Rødt ha skadebegrensning.

GRØNLAND: – Nå sier Statoil uansett at de ikke vil selge tomta. Det er veldig synd, men da må vi gjøre alt vi kan for å begrense skadene, sier Bjørnar Moxnes (R).

Moxnes vil ta initiativ til å få omregulert tomta. Gjeldende regulering gjør det nemlig mulig for Statoil å føre opp et kontorbygg på over 32 meter. Det mener Moxnes vil ødelegge plassen fullstendig.

– Vi må huske på at reguleringa er fra 2004, altså før Teaterplassen ble etablert. En ny regulering må imøtekomme behovene til beboerne i nærområdet, og ta høyde for utviklinga som har vært fra 2004 og fram til i dag, sier han.

Verdifull og vellykka

Moxnes påpeker at Teaterplassen siden 2004 har blitt et svært populært møtested i bydelen.

– Teaterplassen på Grønland er blitt en liten oase for folk i indre øst. Nettopp på Grønland, der trangboddhet og dårlige utearealer har vært et problem i generasjoner, er det ekstra viktig å ha byrom som Teaterplassen. Derfor har Rødt helt siden vi ble kjent med disse planene, jobba mot Statoils planer om et svært kontorbygg der, sier han, og legger til.

– I 2011 er forutsetningene fullstendig forandret, på to måter: For det første ante ingen i 2004 hvor verdifull og vellykka Teaterplassen skulle bli. Hadde denne tomta vært regulert i dag, ville reguleringsplanen blitt en helt annen. For det andre har utbygginga av de nye Grønlandskvartalene ført til alt for tett bebyggelse, små lekearealer for unger, og dårlig utekvalitet for beboerne, sier han.

Må utvikles til det beste for beboerne

Statoils omstridte planer ble forrige uke diskutert på et folkemøte. Der kom det fram at Statoil ikke ønsker å selge tomta. Imidlertid mener Statoil at den påståtte skyggeleggingen av tomta er sterkt overdrevet, og at plassen allerede er skyggelagt slik den er i dag.

Feil, mener Rødt, som krever at beboerne blir hørt i saken.

– Vi ønsker i stedet en utvidelse av Teaterplassen til beste for beboerne i området. Derfor foreslo vi på bystyremøte i september at byrådet skal gå inn i forhandlinger med Statoil om kjøp av tomta. Dessverre var det bare Rødt som stemte for dette forslaget, selv om jeg husker at mange andre partier prata varmt om Teaterplassen i valgkampen, sier Moxnes.

Utfordrer Venstre

Rødt mener det er gode muligheter for et flertall i bystyret for omregulering. Han påpeker at flere partier kom med fagre løfter i valgkampen om å redde Teaterplassen.

– Med en ny regulering kan vi presse ned både byggehøyde og -bredde kraftig. Jeg tar det som en selvfølge at SV og Ap vil støtte forslaget vårt om omregulering av tomta. Noe annet vil være å svikte løftene de ga til folk i Gamle Oslo i valgkampen.

– Hvis vi får med Venstre på laget, har vi flertall i bystyret. Derfor vil jeg utfordre Venstres gruppeleder til å velge side for folk i Gamle Oslo, og mot Statoil, sier Moxnes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.