*Nettavisen* Nyheter.

Rolig i svingene

I disse dager er utbygging av veier i Norge et hett tema, som vekker heftig debatt i diverse mediekanaler. Hvor mye skal brukes på vei og hvilke deler av landet skal prioriteres?

Biler skal fram, trygt og effektivt. Mosseveien er et stadig tilbakevendende tema i vårt område. Men lokalt er vi opptatt av tryggheten for de myke trafikantene i alle våre bydeler, ikke minst for at skolebarna skal ha en trygg skolevei.

Undersøkelser viser at fysiske tiltak ofte ikke er nok til å skape trygghet. De fleste tror for eksempel at skiltede gangfelt med markerte striper skal gi barna trygghet. Det viser seg ikke alltid å være tilfelle. Selv om Norge sammen med Sverige er eneste land som har absolutt vikeplikt for gående i eller på vei ut i gangfelt, viser en undersøkelse Trygg Trafikk har gjort at 30 prosent av bilistene blåser i dette.

Holdningen til fotgjengerfelt har endret seg over tid og økende dødstall i gangfelt uten lysregulering er svært bekymringsfullt. Samferdselsmyndighetene går nå til det skritt å fjerne stripene i veien fordi det gir falsk trygghet. Det betyr at dårlige holdninger har vunnet over fotgjengerfeltene. Nå må de minste selv ta større ansvar i det å vurdere trafikkbildet. Den absolutte vikeplikten har altså blitt illusorisk.

Nå kommer høsten med mørke, regn og glatte veibaner. Ikke gi barna en falsk trygghet ved å la dem tro at fotgjengerfelt er et trygt kryssingspunkt. Bruk refleks, stopp ved kanten, signaliser med hånden at du vil krysse og vent til bilene stopper i begge retninger, er rådet barna må få. Det viser seg nemlig at flere bilister helst vil rekke å kjøre forbi, selv om man er på god vei over gangfeltet. Med mobiltelefonen i den ene hånden og med et øye på GPSen er det ikke sikkert at han eller hun har sett deg i det hele tatt.

Aksjon skolevei har oppsummert skolestarten og sine kontroller i denne forbindelse. I vårt politidistrikt kan Manglerud politistasjon i dagens avis fortelle om 550 forseelser som tilsammen har innbrakt 392 000 kroner i statskassen. Det er mye uvettig bilkjøring i tettbygd strøk. La oss alle gi vårt bidrag til å senke pulsen, slippe opp gassen og slippe de myke trafikantene frem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.