*Nettavisen* Nyheter.

Rom for livssyn

Sykehusprest Erik Mathisen håper mange vil ta i bruk det nye livssynsrommet, uansett hvilken tro man bærer på.

Jungeltelegrafen har gått i flere uker, men nå er det nye livssynsrommet på Akershus universitetssykehus (Ahus) offisielt åpnet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pila i taket viser retning Mekka

Klikk på bildet for å forstørre.

På utsiden av rommet fins et skap med bønnetepper, Koranen, sandaler og annet som besøkende kan låne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Besøkende har også anledning til rituell vask av armer, bein og ansikt før bønnen.

LØRENSKOG: Sentralt i sykehusets glassgate ligger sykehuskirken, et vigslet kirkerom som alltid er åpent for pasienter, pårørende og ansatte.

Vegg i vegg ligger også det nye livssynsrommet, hvor man kan utøve alle religioner og livssyn. Uansett om du er muslim, buddhist, hinduist, jøde, humanist eller kristen, er rommet tilgjengelig.

Favner hele mennesket

Sykehuset ønsker å favne hele mennesket. Dette er et sted hvor man kan trekke seg tilbake og utøve sin gudstro, uansett hvilket livssyn du har. Det kan også være et sted for fortrolige samtaler, eller bare et sted for stillhet og meditasjon, sier sykehusprest Erik Mathisen.

Han minner om at kirken og livssynsrommet er steder for både glede og sorg.

Folk kommer hit i forbindelse med livsavslutning, men også i forbindelse med fødsel. Noen tar med sitt nyfødte barn hit, sier han.

Rommet er enkelt med lyse vegger og sitteplasser. I taket er det malt en pil som viser retning Mekka.

Det er muligheter for rituell vask, og i den grad man vil sette inn symboler, kan man gjøre det. Man kan også gå inn og tenne et lys, sier Mathisen.

Islamsk råd har donert bønnetepper, bønnesjal, bønneluer og Koranen oversatt til ulike språk. Det er også kjøpt inn sandaler, og alt dette kan man finne i et skap på utsiden.

Vi ønsker at rommet skal brukes. Det er verdifullt å ha et slikt rom, sier Mathisen.

Livssynsrommet er alltid åpent 24 timer i døgnet, og man trenger ikke å bestille det.

Er det noen der, så er det noen der. Man må tilpasse seg hverandre, sier han.

Ivaretar det flerkulturelle

Et etnisk ressursteam har jobbet fram forslag til hvordan rommet skulle være. Ansatte med ulik religiøs bakgrunn har også kommet med innspill om hvordan man kan ivareta det flerkulturelle ved sykehuset.

Vi har ikke tatt stilling til hijab, men vi har leger med turban, sier Mathisen.

Mandag ble livssynsrommet offisielt åpnet av administrerende direktør Erik K. Normann og sykehusprest Bernt Aspang. Representanter fra alle religioner og livssyn var invitert.

Det er viktig at pasienter, pårørende og ansatte har mulighet til å utøve sin tro ut fra den enkeltes livstolkning. Jeg er glad for at vi har et slikt flott tilbud ved vårt sykehus, sier Normann i en kommentar til åpningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.