*Nettavisen* Nyheter.

Romandebut for erfaren skribent

Romandebuten til nordstrandforfatter Gunnar Ringheim, Svalestup, er nå å finne i bokhandelen. Deler av handlingen foregår på Lambertseter.

Dagbladjournalist og nordstrandbeboer Gunnar Ringheim er aktuell med romanen Svalestup.

Klikk på bildet for å forstørre.

Svalestup er en roman om den unge og ambisiøse journalisten Thea Takle.

NORDSTRAND: Den erfarne skribenten har tidligere skrevet en rekke dokumentariske bøker, men med Svalestup debuterer Ringheim som romanforfatter. Skribenten har vært bosatt på Nordstrand siden 1999.
Les utdrag fra boken

Feminist

I boken møter vi hovedpersonen, Thea Takle, en ung og ambisiøs journalist som i sin jakt på den gode historien havner i rekke farlige situasjoner. Hun må også foreta flere vanskelige og potensielt skjebnesvangre valg. Handlingen foregår delvis i Larvik og delvis i Oslo, blant annet på Lambertseter.

Hvordan var det å skrive gjennom øynene til en ung kvinne?

Det har vært veldig interessant, utfordrende og spennende. Jeg har og har hatt gleden av å jobbe sammen med noen av landets flinkeste kvinnelige journalister. Hos dem har jeg hentet inspirasjonen til å skape Thea Takle. Mine voksne døtre har også lest manuset underveis, forteller forfatteren og legger til at det var naturlig av hovedpersonen var en kvinne da boken i stor grad omhandler forbrytelser mot kvinner - et tema som har preget mye av Ringheims forfatterskap.

Moren får mye av æren for dette.

Min mor var en flott feminist som var yrkesaktiv i en tid da dette ikke var så vanlig, så det har klart preget meg. I tillegg har nok mine døtre påvirket meg, forteller Ringheim og legger til at det også har vært viktig for ham å portrettere menn på en balansert måte.

Jeg har prøvd å skildre et normalt mannsmiljø og slår et slag for vennskap mellom menn. Det er så mange patetiske mannsskikkelser i litteraturen, sier Ringheim.

I boken møter vi derfor menn som i tillegg til å like fotball og øl, både kan gråte og lytte.

Seksualvold

Ringheim har tidligere skrevet en rekke bøker om seksualvold - et tema som også preger Svalestup. Dagblad-journalisten tror hans erfaring med sosialjournalistikk har bidratt til en interesse for dette feltet.

Jeg har lenge stilt meg spørsmålet: Hvorfor begår menn slike avskyelige handlinger? Man skal vel heller ikke utelukke at mine fire døtre og bekymringen for hva de kan bli utsatt for, bidrar til at jeg har satt søkelyset på temaet, forklarer Ringheim.

Under arbeidet med boken "Menn som voldtar", intervjuet Ringheim 15 voldtektsmenn. Resultatet av intervjuene skremte ham.

Man kan ikke se på en mann at han voldtar. Dette er en mindre ensartet gruppe en man skulle tro. Det bildet man får av disse mennene gjennom media representerer bare dem som blir tatt, og det er de færreste som blir tatt, forteller forfatteren.

Flere lag

Historien i Svalestup er konstruert, men Ringheim mener at den likevel er realistisk. Han har ønsket å illustrere de problemstillinger en journalist må takle i hverdagen.

Å være journalist kan være som å trå i et minefelt, og det er utrolig fort å trå feil, forteller Ringheim.

Dette erfarer Thea Takle som ung og uerfaren journalist.

Jeg har forsøkt å lufte slike dilemmaer journalister møter slik at de som ikke jobber i media skjønner hva det dreier seg om, forklarer forfatteren.

Svalestup er en bok som omfavner en rekke temaer og problemstillinger. I tillegg til seksualvold og journalistikkens irrganger, dukker det opp temaer som sorg, savn, vennskap og kjærlighet. Men i bånn ligger hele tiden et kriminalmysterium som venter på å bli løst - et mysterium som strekker seg tilbake til Theas egen barndom.

Jeg har prøvd å ta for meg noen journalistiske dilemmaer og noen menneskelige dilemmaer. Det er ingen ren kriminalroman, men boken inneholder klart mange spenningselementer, forklarer nordstrandforfatteren.

Kommer det flere bøker om Thea Takle?


Jeg har fått mange hyggelige tilbakemeldinger, så det skal man ikke se bort ifra, smiler forfatteren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag