Gå til sidens hovedinnhold

– Romfolk er ikke undermennesker

Bedre kommunikasjon og mer hjertelighet tror Harald Medbøe er nøkkelen til en bedret situasjon for romfolket.

SOLLI PLASS: Fotograf Harald Medbøe har siden 2001 tilbragt mye tid i romlandsbyer Romania. Helt tilfeldig traff han og ble kjent med romfolk - det mest forfulgte og diskriminerte folkeslaget i Europa.

Siden den gang har han bodd med romfolk i lange perioder, noe som i 2006 resulterte i boka «Rrom, Sigøynerreiser».

Fascistiske vinder

Han mener håndteringen av romproblematikken er en viktig test for Norge og Europa.

Flere steder, spesielt i sørvest i Romania, er det nesten apartheidtilstand

– Med fascistiske vinder, spesielt i Øst-Europa, opplever vi nå rasisme på mange plan. Flere steder, spesielt i sørvest i Romania, er det nesten apartheidtilstand. Romfolk får ikke gå på restauranter, og de blir bevisst avskåret fra resten av samfunnet. Jeg tror at vi om fem år får se om vi har lært av historien, eller om vi på nytt får se leirer og grov undertrykkelse av romfolket, sier Medbøe og sikter til fascismen på 30- og 40-tallet.

Økt kommunikasjon

Selv har han god tro på kulturell virksomhet som en arena for kommunikasjon, og han har hatt flere utstillinger både i Norge og Romania med bilder han har tatt av romfolk.

LES FLERE SAKER OM ROMFOLK I OSLO HER

– Det er en total mangel på kommunikasjon. Jeg tror det er viktig at vi setter opp ett kontaktpunkt der vi kan kommunisere med romfolket her i Oslo, sier Medbøe.

Han foreslår en pantesentral der de kan pante flaskene sine i fred, og samtidig kommunisere med miljøarbeidere, politi og myndigheter.

Internasjonalister

Medbøe blir provosert av Europas store ord om en grenseløs verden.

– Romfolket var de første internasjonalister, og det vi ser i den dårlige behandlingen av romfolket er en kollisjon mellom øst og vest, mellom det statiske og det bevegelige. EU snakker om en grenseløs verden, men så tåler de ikke grenseløse folk, sier Medbøe.

Han påpeker at det er viktig å huske at det er mennesker vi snakker om, og at vi må vise mer hjertelighet.

– Dette er et stort problem for norske myndigheter. De ser at noe må gjøres, men er redde for at det skal komme flere. Dette går ikke bort av seg selv. Her trengs tiltak og hjertelighet, sier Medbøe.

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin