*Nettavisen* Nyheter.

Romfolket må flytte innen lørdag

Rundt 200 romfolk har slått seg ned rundt Sofienberg kirke, her er Surinel (t.h.) som har tre barn hjemme i Romania og sier de lever på samme måten der. Fredag vil det trolig bli bestemt at leiren skal avvikles. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen

Kirken har nå bedt romfolket om å pakke sammen leiren ved Sofienberg. De må være ute senest lørdag.

OSLO: Det går nå mot en avvikling av den midlertidige romleiren ved Sofienberg kirke. Representanter for romfolket, organisasjonen Folk er folk og kirka var fredag formiddag i et møte for å avgjøre skjebnen til leiren. Der ble det avgjort at de må flytte ut av området ved Sofienberg kirke innen lørdag.

Leder for Folk er folk, Bjønnulv Evenrud, sier til TV2 fredag formiddag at også romfolket er inneforstått med at leiren er midlertidig.

Berømmes for konstruktiv samtale

Kirkeverge Robert Wright forteller på en pressekonferanse fredag formiddag at romfolket har gitt sterkt uttrykk for at de lever i en fortvilet situasjon i Oslo. De har også stilt spørsmål ved hvor de skal gjøre av seg når de nå blir tvunget til å flytte.

Wright berømmer likevel romfolket for å bidra til en konstruktiv dialog, og for å være behjelpelige med å finne en løsning på sin egen situasjon.

Kirkevergen henviser også til at organisasjoner som Kirkens bymisjon og Frelsesarmeen har ulike tilbud til romfolket.

Støtter byrådet

Leder for Folk er folk, Bjønnulv Ennerud sier til TV2 at hensikten med at de opprettet leiren nettopp var å belyse den fortvilte situasjonen til romfolket.

Torsdag ettermiddag ba byrådsleder Stian Berger Røsland grunneier om å avvikle leiren så raskt som mulig. Også kirka ga da uttrykk for at de ønsket leiren fjernet.

– Vi støtter oss nå til byrådets konklusjon. Denne aksjonen var aldri ment å være langvarig og vi regner med at leiren blir avviklet straks, sa talsmann for kirken og prost, Ingar Seierstad, til Dagbladet.

Avgjøres fredag

Da dittOslo.no var ved leiren tirsdag fortalte representanter for romfolket at de lever i bunnløs fattigdom i Oslo, og at de mest av alt ønsker seg en jobb. De fleste livnærer seg av å tigge penger i Oslos gater.

– Jeg kan gjøre det meste, male, snekre, renhold eller jordbruk, sa Surinel, som har vært i Oslo i rundt to uker.

Etter at romfolkets situasjon igjen kom på dagsorden denne uka har reaksjonene strømmet på. Både naboer til leiren og politikere har bedt romfolket forlate landet, mens andre er opptatt av at Norge må vise mer humane hensyn.

Fredag ble det altså bestemt at leiren ved Sofienberg blir oppløst, og romfolket må flytte innen i morgen, lørdag.

LES MER OM ROMFOLKETS SITUASJON:

KOMMENTAR: «Ikke i min bakgård»

Rumenske Surine: – Vi bor på samme måte i Romania

– Vi får heller godta en smekk på fingeren fra EU

– Byrådet må på banen og leiren avvikles i løpet av et par dager

TEMASIDE: ROMFOLK I OSLO

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.