*Nettavisen* Nyheter.

Rømling tilbake i buret

Krystofer Gradzik trodde han hadde mistet kakaduen sin etter at den ble skremt ut i friheten av en katt, men Chusha kom tilbake.

Kakaduen Chusha fikk en smak av friheten, men valgte tryggheten (og maiskolbene) på Høyenhall.

Klikk på bildet for å forstørre.

Staselig: Kakaduen Chusha i all sin prakt, vel hjemme i Høyenhallsvingen igjen. Foto: Privat

HØYENHALL: Det var flott vær ute, da Krystofer Gradzik for en tid tilbake tok med seg buret med sin hvite kakadue Chusha ut i hagen. Han gjør gjerne det etter jobben, og kakaduen sprang syngende ut og fant seg en plass på en stol.

Etter en halvtime i sola kom plutselig katten Taiger hoppende frem fra noen busker. Dette overrasket Chusha så mye at han i full panikk forsvant opp i nærmeste tre, til tross for at vingene hans er klippet.

- Da begynte marerittet for Krystofer, som tross mange og høflige invitasjoner ikke fikk Chusha til å komme tilbake til buret sitt, forteller Krystofers husvert Jose Beltran i Høyenhallsvingen.

Umulig å fange

Tiden gikk. Flere naboer i strøket og venner ble involvert i å prøve å få syv år gamle Chusha trygt hjem igjen.

- Politi og brannvesen ble kontaktet, men de mente at det ville bli vanskelig å fange fuglen, og at det mest sannsynlige var at fuglen ikke kom tilbake, forteller Beltran.

Flere gutter prøvde å klatre og fange Chusha, men kakaduen fløy høyere opp hver gang han oppdaget at noen nærmet seg.

- Med sitt store nebb klippet han i raske bevegelser de nærmeste grener, og fikk timene i friheten til å gå. Han prøvde også å hvile seg i en furu bebodd av en kråkefamilie, men både bråket og presset ble så stort at Chusha valgte å fly fort videre, forklarer Beltran.

Timene ble mange, og natten senket seg stille over Høyenhall.

- Chusha vekslet mellom ulike høye trær i området, men til slutt åpnet han vingene og forsvant i horisonten. Da kjente Krystofer at mulighetene for å få Chusha tilbake var virkelig små, forteller den omsorgsfulle husverten.

Sorg ble til glede

Neste dag begynte trist og i full overbevisning om at Chushas plass i huset var og ville forbli ledig. Men rundt klokken 15 hørte Krystofer plutselig en nabo som skrek at Chusha var tilbake. Kakaduen satt på den høyeste furuen på Høyenhall som grenser til hagen.

- Krystofer løp ut og begynte å be Chusha om å komme hjem og spise maisen sin. Men nei. Chusha avviste det hele, forteller Beltran.

Krystofer gikk til slutt inn for å lage middag, men da han kom tilbake til hagen var buret til hans store overraskelse ikke lenger tomt. Chusha hadde funnet sin plass der, og nøt de deilige søte maiskolbene som Krystofer hadde lagt der!

- Vi trodde vi hadde mistet Chusha for godt, men så kom han tilbake. Krystofer har hatt Chusha siden 2007, og han hadde det vondt mens kakaduen var borte. Vi synes det er hyggelig at Chusha valgte å bo hos oss istedet for i naturen, sier Beltran, som gjerne vil dele denne søte historien med lokalavisens lesere.

Chusha har nå fått klippet vingene på nytt, så han ikke skal stikke av igjen. Han kan leve til han blir rundt 55 år, og Krystofer kommer til å fortsette å ta ham med ut i hagen i de fine sommertimene etter jobben.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.