Rømmer fra Vestli

Fred Bruvold har fått nok av å være frustert leietaker hos Boligbygg Oslo KF. Nå prøver han lykken i Sverige.

VESTLI: 61-åringen har stått i spissen for et eldreopprør mot Boligbygg, som eier den tidligere trygdeblokka i Vestlisvingen 196 på Vestli. På vegne av beboerne har han protestert mot det som oppfattes som en uverdig behandling av de eldre. Listen over problemer er lang. Nå har imidlertid Fred Bruvold fått nok. Han flytter til Charlottenberg i Eda kommun, hvor 10 prosent av befolkningen er norske. Ifølge Bruvold er han ikke den eneste som tar et slikt skritt.
Jeg kjenner flere andre i samme situasjon som teller på knappene. De har fått nok av Boligbygg og ser seg om etter andre muligheter. Da er Sverige et godt alternativ, slår pensjonisten fast.

Tykk lommebok

Fred Bruvold har tatt opp kampen mot økt husleie og oppjustering av boarealet. Han fikk politikere på banen og skapte debatt. Siste ord i feiden med selskapet Boligbygg Oslo KF er ikke sagt, men Bruvold takker altså for seg. Denne uka er han alt på plass i ny leilighet på 50 kvadratmeter i svenske Charlottenberg, rett på andre siden av svenskegrensen.
Jeg flytter permanent over til Sverige. Kontrakten er undertegnet og husleia for november er betalt, sier han, mens plastikkjuletreet og kaseroller finner veien ned i flytteeskene.
Pensjonisten har tegnet leiekontrakt hos et halvkommunalt selskap i Eda kommun. Husleia er på et hyggelig nivå, 3.600 norske kroner. Fyringsutgiftene blir minimale, siden svenskene bruker bioenergi i stor skala. Dermed slipper han å bli strømslave og risiko for å få strømsjokk en vinter og annen.
Det blir billigere å bo i Sverige. Jeg hadde rett og slett ikke tykk nok lommebok til å bli gammel i dette landet. Hvis du i tillegg blir syk, blir det enda verre, mener 61-åringen.

Ikke noe annet valg

Å flytte utenlands i en alder av 61 år kan virke som et tøft valg. Men Bruvold mener bestemt at han ikke hadde noe valg.
Vi har gjort oss dårlige erfaringer i denne blokka. Bomiljøet er nedadgående, folk føler seg utrygge og sliter med nerveproblemer de ikke hadde før. Jeg kjenner folk som nå går til fastlegen sin for å få innsovningstabletter når det står på som verst, sier han.
Bruvold - og mange med ham - er forbitret over at det borgerlige byrådet (H ogFrp) økte husleia med en tusenlapp. Samtidig er de kritisk til Boligbygg når det gjelder måten arealet er regnet ut på. Bruvolds leilighet ble plutselig 5 kvadratmeter "større".
Nå er det satt ned et nytt styre i blokka som vil fortsette å jobbe med den saken, sier han.
Han ser en klar trend i Vestlisvingen 196 etter at byrådet skrudde opp husleia. Flere som før klarte seg greit, har begynt å få økonomiske problemer. Dette er folk som ikke er berettiget bostøtte. "Trøsten" fra byråd Sylvi Listhaug har ikke vært til stor hjelp.
Jeg kjenner flere som har fått økonomiske problemer etterhvert. De var selvhjulpne før, men har fått det vanskeligere. De er fast bestemt på at det ikke går å bo her lenger, sier Bruvold.
At flere beboere føler seg behandlet som pakkesel, gjør ikke situasjonen bedre.
Det er flere som vurderer å flytte til Sverige eller andre steder. Boligbygg har oppjustert boligarealet, og de gamle lurer på om dette er riktig. De med gamle kontrakter ble lovt at de ikke skulle berøres. Det blir ikke vist noen menneskelige hensyn, sukker Bruvold.
Hvordan blir det å gjøre svenske av seg da?
Jeg gleder meg kollosalt, avrunder Bruvold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.