RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Romsås er en pionér

I 2003 viste oppfølgingsundersøkelsen MoRo at Romsås-beboeren kom i bedre form etter at flere aktivitetstiltak ble innført. Nå viser det seg at innvandrerne hadde spesielt gode resultater sammenlignet med kontrollbydelen Furuset.

Romsås: Romsås er en pionér. Her har du en bydel (Romsås var en bydel inntil 2004, journ.anm.) som innså at de lå litt dårlig an på helsefronten og tok ufordringene med et smil. De har greid å riste av seg dette negative bilde av Romsås som et sted der alt er dårlig, sier Anne Karen Jenum, tidligere bydelsoverlege i Bydel Romsås og prosjektansvarlig for MoRo, Mosjon på Romsås.
Prosjektet ble gjennomført i perioden 2000-2003, etter at det viste seg å være en betydelig forskjell mellom østkant- og vestkantbydelene i overvekt og fysisk inaktivitet og risiko for diabetes.
Senere begynte Jenum også å se på forskjellene innad i bydelen mellom etnisk norske og innvandrergruppene på Romsås, samt kontrollbydelen Furuset.
De fleste innvandrergrupper har høy risiko for overvekt og diabetes. I løpet av prosjektperioden var vektøkningen blant innvendrerne betydelig i bydel Furuset, men MoRo-prosjektet har ikke minst bremset den negative trenden betraktelig hos denne gruppen.
Mange innvandrerfamilier bruker kaloririk mat som mange etnisk norske har sluttet med, sier Jenum og viser til inntak av Hel melk og sukkerinnholdene brus som to eksempler.
I begge bydeler hadde nesten en av tre innvandrerkvinner (28 prosent) fra det indiske subkontinentet mellom 30-59 år diabetes da prosjektet startet, og blant menn en av seks. Før underdersøkelsen viste det seg at overvektproblemet økte mye mer i østlige enn vestlige bydeler.
Dette er en tid hvor mange kvinner fortsatt er fertile og får barn. Hvis man har diabetes eller utvikler dette under svangerskapet kan dette få negative konsekvenser for både mor og barn, sier Jenum.

Aktive

Mange flere ble fysisk aktive på Romsås. Det var hovedmålet. Men i tillegg har vektøkningen vært mye mindre hos folk på Romsås enn i kontrollbydelen vi har sammenlignet med, og det selv om langt flere også sluttet å røyke! Det synes vi er kjempeflott, sier Jenum.
Vi satte ingang en rekke tiltak: aktiviteter gjennom norskundervisningen og informasjon om sunt kosthold, og anbefalte mosjonsgrupper for innvandrerkvinner hvor de gikk Romsås rundt med barnevogner, sier Jenum.
Resultatene viser at vi har nådd alle grupper i bydelen, men i noe varierende grad, menn og kvinner, yngre og eldre, dem med lav og dem med høy utdanning, og altså også innvandrerne. Dette er vi selvfølgelig veldig glade for, sier hun.
Jenum understreker også at beboerne i bydelen ville at aktivitetstilbudene skulle bli videreført. Det blir de nå i regi av Romsås Idrettslag, frivillighetssentralen og norskundervisningen.
For å begrense den bekymringsfulle økningen i fedme hos barn og voksne er det er viktig med tiltak som når alle. Husk at vi er skapt til bevegelse. Gjør noe du liker, gjerne sammen med andre. All aktivitet er bedre enn ingen aktivitet. Vi har vist at det går an å få folk til å bli mer aktive og forbedre helsen. Politikerne, bydeler og arbeidsgivere må tilrettelegge for mer fysisk aktivitet i hverdagen. Leger og helsepersonell, men også mange andre kan motivere og oppmuntre til mer fysisk aktivitet. Da kan flere oppdage gleden ved å bruke kroppen og komme i bedre form, sier Jenum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere