RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Romsåsmann dømt for krigsforbrytelser


En 42 år gammel mann, bosatt på Romsås, er i Oslo tingrett dømt til fem års fengsel for krigsforbrytelser.
En 42 år gammel mann, bosatt på Romsås, er i Oslo tingrett dømt til fem års fengsel for krigsforbrytelser.
En bosnisk mann (42) bosatt på Romsås er i Oslo tingrett dømt til fem års fengsel for krigsforbrytelser.

OSLO TINGRETT: Min klient synes selvfølgelig at straffen er streng, men er innstilt på å ta ansvar for det retten mener han skal ta ansvar for, sier mannens forsvarer advokat Brynjulf Risnes til aftenposten.no

Oslo tingrett leste i formiddag opp dommen mot den 42 år gamle mannen.

Dømt for elleve forhold

Han var tiltalt for forbrytelse mot menneskeheten, for krigsforbrytelse mot person ved pågripelser og/eller medvirkning til innesperring av 17 sivile, for grov vold under ett avhør og for én voldtekt.

I tingretten ble han funnet skyldig i elleve tilfeller av krigsforbrytelse i form av frihetsberøvelse av sivile ikke-stridende serbere med etterfølgende internering i Dretelj leir. Interneringen varte for alle elleve fangene vesentlig mer enn én måned og fangene ble utsatt for ualminnelige lidelser.

Tiltalte ble frifunnet for voldtekten.

Mellomlederfunksjon

Mannen var i 1992 knyttet til HOS, som er en forkortelse for en nyetablert paramilitær enhet i de kroatiske forsvarsstyrker.

HOS var ikke en militær velorganisert enhet med trente soldater, men var en enhet rekruttert med frivillige, idealister, nasjonalister, leiesoldater, personer fra utlandet og kriminelle.

42 åringen var ikke vanlig soldat i HOS, men hadde en form for mellomlederfunksjon i enheten med lederoppgaver knyttet til militærpolitiet i HOS. Han skal imidlertid ha deltatt i vervingen av bosnjaker til enheten for så å ha bidratt til å få oversikt over gjenværende sivile serbere i Stolac. Arbeidsområdet ble senere utvidet til å omfatte hele distriktet.

Tortur

I august 1992 var det rundt 130 mannlige fanger og cirka 90 kvinnelige fanger i leiren. Overfor mange av fangene i leiren skjedde det meget grove fysiske og psykiske overgrep. Det skjedde minst to drap. Flere av de kvinnelige fangene ble utsatt for voldtekter noen av dem en rekke ganger. Det skjedde også seksuelle overgrep mot mannlige fanger. En rekke fanger ble under oppholdet utsatt for tortur og annen form for mishandling. Mange fikk varig mén.

Samarbeidet

Tiltalte har siden han kom til Norge oppført seg eksemplarisk, hatt fast arbeid og er ikke straffet.

Han har også bidratt under etterforskningen, blant annet ved å ha navngitt de fleste av dem som er omhandlet i tiltalebeslutningen og derved selv knyttet seg til dem. Han har dessuten forklart seg i til sammen 17 avhør.

Erstatning

42-åringen ble i tillegg til fengselsstraffen dømt til å betale 400.000 kroner i erstatning til åtte av de fornærmede.

En kvinne som ble utsatt for tortur under avhør ble tilkjent 100.000 kroner, og en mann ble tilkjent 60.000. De øvrige ble tilkjent 40.000 kroner hver.

Historisk

Dette er den første krigsforbrytersaken som er ført for en norsk domstol siden rettsoppgjøret etter den andre verdenskrig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere