RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Roper et varsko

Undervisningsinspektør Jan Gulseth og rektor Målfrid Sølvberg ved Haugenstua skole,mener det trengs flere spesialskoler i Oslo. Haugenstua skole gir elevene tilrettelagt undervisning, men det krever mye ressurser.

Haugenstua: - Vi vil rope et varsko når det legges ned spesialskoler. Det vil påføre elevene et tap, understreker de to.
Tilrettelagt undervisning
Haugenstua skole er veldig opptatt av den Individuelle Opplæringsplanen (IOP), og de siste 20 årene har de tilrettelagt undervisningen slik at hver enkelt elevs behov skal dekkes, men mangel på ressurser begrenser likevel hva skolen kan tilby.
- Mange elever faller ut av undervisningen av ulike årsaker. Flere og flere får diagnosen ADHD og gradvis flere elever er medisinerte. Vi har ikke ressurser til å tilbyd den hjelpen vi vet de trenger. De som sliter mest må få hjelp, understreker Sølvberg som ikke mener at barn som har problemer med å tilpasse seg undervisningen bare skal sendes bort.
- Vi vil ikke sende bort barna. Det er ikke det som er poenget. Hele tiden prøver vi å være kreative med å tilrettelegge et tilbud til alle ut i fra det budsjettet vi har.
Trenger mer profesjonell hjelp
- Barna som sliter mest trenger mer profesjonell hjelp. Skolene har ikke den eksperthjelpen som disse trenger, forklarer undervisningsinspektøren.
Skolene må ta seg av mer av oppdragelsen av barn og ungdom, og det som barna tidligere fikk hjemmefra, tar skolen seg mer og mer av.
Haugenstua skole har tilrettelagt grupper med færre elever. På åttende trinn er åtte til ti elever med på grønn skole hvor elevene en gang i uken er ute på en gård. På niende trinn har skolen et lignende tilbud med Vilmarkskolen, mens en gruppe elever på tiende trinn går på MASH-skolen (Motorsenteret Alternative skole Haugestua).
- Selv om vi har disse tilbudene, kan man ikke legge ned spesialskolene. Behovet for en tilrettelagt skole er større enn noensinne, understreker Gulseth.
Problemet med en spesialskole er at elevene som er for tunge for disse skolene, ofte blir sendt tilbake til skolen de er sendt fra.
- Systemet er ikke bygd godt nok ut. Det er viktig å ta IOP på alvor. Brukerundersøkelser har vist at trivselen ved vår skole er svært høy, og vi har heller ikke noe skulkeproblem på skolen. Men vi greier ikke dette selv, forklarer Sølvberg.
- Vi vil rope et varsku mot nedleggelse av spesialtilbud. Vi er redde for at det vil slå svært negativt ut for de som har spesielle behov. Tilbudene vi har er dyre, og vi har ingen mulighet til å gi barna den oppfølgingen de har krav på hvis vi ikke tilbyr de gruppene vi gjør. Det er ressurskrevende å oppfylle IOP, og det er vanskelig å få til innenfor de rammene vi har, supplerer Gulseth.

Vi vil rope et varsku mot nedleggelse av spesialtilbud.
Jan Gulseth

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere