*Nettavisen* Nyheter.

Roser Oslo kommune for verning av skog

Naturvern: Pasjonert og pensjonert professor i naturvern, Sigmund Høgvar, i Østmarkas venner. Foto: FOTO: JULIE MESSEL

– Nå har vi gjort vårt, og håper kommunene tar dette videre, sier initiativtaker til nasjonalpark i Østmarka, Sigmund Hågvar.

OSLO: Han ble skamrost av de andre friluftsorganisasjonene da Hågvar og Østmarkas Venner holdt pressekonferanse om saken, i etterkant av møte med byråd for miljø og samferdsel Ola Elvestuen, mandag.

Til tross for at flere av friluftsorganisasjonene ikke har styrebehandlet forslaget fra Østmarkas venner, var det liten tvil om hva de andre syntes.

Brukspark

– Østmarka blir en brukspark, der hovedformålet er rekreasjon, friluftsliv og økoturisme, sier professoren i naturvern, gjennom 20 år, Høgvar.

Det foreslåtte nasjonalparkområdet ligger i kommunene Enebakk, Ski, Rælingen og Lørenskog.

Private grunneiere er Losby gods, og Oslo kommune.

– Takket være Oslo

– Oslo kommune gjorde nemlig den genistreken at de kjøpte deler av skogen av Enebakk kommune. Det betyr at veridenen er her, takket være at kommunen har kjøpt skog- nettopp med hensyn på oslofolks rekreasjon, sier Høgvar.

Han roser særlig Oslo og Ski kommune for å ha tatt vare på skogen.

Nå frykter han imidlertid at skogen ikke er tilstrekkelig vernet.

– Som nasjonalpark får denne delen av Østmarka høyere status og mer oppmerksomhet. Det betyr blant annet at det opprettes nasjonalparksenter og at staten bidrar med mer penger og skjøtsel.

Nasjonalparksenter

Han legger ikke skjul på at det etter hans skjønn kommer til å være kamp om i hvilken kommune et eventyelt nasjonalparksenter vil ligge.

Byråd Ola Elvestuen ar også tilstede på perssekonferansen mandag. Han var positiv:

– Østmarka har store verneverdier både ut fra hensynet til naturmangfold og friluftsliv. Her er det store områder med lavtliggende, produktiv skog. Det er en naturtype som i liten grad er vernet i Norge, og som det er naturlig at vi inkluderer blant nasjonalparkene, sier Ola Elvestuen (V), byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

Positiv

– Vi vil arbeide videre med forslaget om en nasjonalpark. Det er naturlig at Oslo kommune nå tar kontakt med Ski kommune og Enebakk kommune for å skape et samarbeid om den videre prosessen.

Byråden berømmer Østmarkas Venner for jobben de har gjort med å utarbeide og fremme forslaget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.