Rotete trend

ROT: Høstens lampetrend er rotete.

ROT: Høstens lampetrend er rotete.

Det er ikke bare naturtrenden som råder i høst.

KNALLFARGER: En trend sier knallfarger, og den klassiske lampen PH 5 er blant dem som er blitt relansert i nye friske fargevarianter.

RETRO: Lampen Flower Pot fra 1968 har fått sin renessanse med retrotrenden de siste årene. Helt nytt er at du nå også får den som bordmodell.

UTELAMPE: Utelamper som ser ut som innelamper er en av trendene nå. Her lampen Harry fra Carpyen.

TRE: Lamper i tre er i tiden, og lampen Bono tar trenden helt ut.

LØK: Organiske former er in, og en mulighet er den løkformede lampen Kobe.

– Vi ser alt fra lamper formet som trestammer, til lamper med løkfasong, sier belysningsrådgiver i Brødr. Kolstad Belysning, Ronny Enger.

Samtidig som naturen hentes inn, plasseres lamper som ser ut som innelamper, utendørs.

– Mange utelamper ser ut som lamper til å ha inne, men er laget for å tåle vær og vind. Ved å ha en lampe som ser ut som en vanlig stålampe eller pendel ute på verandaen, utvider man stua, og gjør det hyggelig å se gjennom vinduene mot lyset ute, mener Enger.

Mer retro

Retrotrenden har vart noen år, og fortsetter for fullt.

– Flere kjente lamper fra 50-, 60- og 70-tallet kommer i nye farger og materialer.

– For eksempel Verner Pantons Globe, som før var i metall og plast, og som nå kommer i glass. Med glass får lampen en ny funksjon: I den originale utgaven speiler metallet lyset slik at lampen kun blir en skulptur. Når metallet byttes ut med glass, gir lampen i tillegg lys til rommet, forklarer han.

En annen klassiker som har fått sin renessanse, er Verner Pantons Flower Pot. Lampen ble designet i 1968, og nytt i høst er at den også er å få i bordmodell. I tillegg har pendellampene fått kabel i samme farge som lampen.

Lampen PH 50 fra Louis Poulsen er et tredje eksempel på en klassiker i ny drakt. I forbindelse med 50-års jubileet til PH 5 ble den relansert i fem nye farger under navnet PH 50.

LED kommer for fullt

Farger er også et stikkord i høst.

– Lilla og oransje er hot. Generelt er det mye knallfarger. Dette med farger går også igjen i downlights og liknende, sier Enger.

En siste påtvungen "trend" er overgangen fra glødepærer til sparepærer, lysrør og LED. I EU og Norge er det vedtatt en gradvis utfasing av glødepærer.

Matte glødepærer er forbudt å produsere fra 1. september, og også her hjemme forventer man en gradvis utfasing av glødepæren de nærmeste årene.

– LED kommer for fullt, det er langt mer energieffektivt enn vanlige pærer, påpeker Enger, og minner om at det er viktig å planlegge belysningen tidlig når en pusser opp eller bygger nytt.

– Nordmenn kan godt bli flinkere til å tenke nytt. For eksempel ved å krydre et rom med en spesiell, iøynefallende lampe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.