RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rotfrukt som metter

Dette er salaten for deg som ikke liker småpirk ved kjøkkenbenken.

Mer hendig og rustikk kan en salat knapt bli. Sesongens beste grønnsaker, frukt og hagebær – i kombinasjon med korn og ost fra to av Norges beste småskalaprodusenter – gjør deg både mett og full av riktig energi.

Store eller hele biter

Dessuten er denne retten så utrolig deilig å lage! Ingen finhakking eller små urter, og ikke noe pirkearbeid i mils omkrets. Her bakes bare rotfruktene i store biter eller hele, og så deler man dem videre opp etterpå. Osten brytes opp i biter, og korn og løkringer drysses tilfeldig over til slutt.

Rotfrukter har masse smak, og sødmen blir forsterket etter en time i ovnen. Derfor må man kombinere med noe som smaker friskt og syrlig – for eksempel faste plommer, stikkelsbær og kirsebær. Litt avhengig av hvor syrlige bærene er, kan man faktisk vurdere å droppe vinaigretten som skal ha den syrlige rollen i det totale smaksbildet.

Økologisk

En nydelig mellomhard ost som passer perfekt i denne kreasjonen, er Holtefjellost fra Eiker Gårdsysteri. Jeg har brukt «originalen», men den lagrede varianten, som kalles XO, funker også – dersom den rives grovt framfor å brytes i store biter.

Perlespelt fra Holli Mølle gir flott smak og konsistens i den rustikke salaten. Produsenten jobber utelukkende økologisk, og bruker gamle kornsorter på innovative måter.

Rotfruktsalat

Ingredienser (4 personer)

Frukt og grønnsaker:

  • 4 gulrot
  • ½ selleri
  • 2 ferske hvite løk
  • 1 liten rødløk
  • 1/2 kålrot
  • 6 jordskokker
  • 2 rødbeter
  • 100 g brekkbønner
  • 100 g original Holtefjellost
  • 50 g kokte speltflak/perlespelt fra Holli Mølle
  • 200 g syrlig bær/frukt (kirsebær, stikkelsbær eller plommer)

Vinaigrette:

  • 1 ss honning
  • 0,5 dl god eddik
  • 1 dl god olivenolje
  • salt og pepper

Framgangsmåte

Grønnskaker og frukt: Vask og skrell alle grønnsakene bortsett fra jordskokken, den skrubbes bare. Del deretter opp grønnsakene som følger: Kålroten, som bruker lengst tid, deles i staver på maks 2 cm. Sellerien kan du bare skive opp i 2 cm skiver. Rødbetene deles i to, gulroten og jordskokken beholder du hele. Løken deles i to på langs.

Legg alle disse grønnsakene ved siden av hverandre – ikke oppå hverandre – i en stor ildfast form. Det er viktig at grønnsakene får en karamellisert skorpe under bakingen. Salt grønnsakene og hell på noen striper olivenolje. Sett formen i ovnen på 200 grader i ca. 1 time. Ta ut og avkjøl litt før du deler grønnsakene opp i noenlunde like biter.

Brekkbønnene koker du i saltvann i 2 minutter før de avkjøles i kaldt vann. Tørk av og legg dem sammen med grønnsakene. Den lille rødløken snittes i ringer på ca. 2 cm, løs opp ringene slik at de blir fine og litt mindre. Fjern stilker og steiner fra de bærene du ønsker å bruke. Del dem deretter i store biter og legg dem oppå grønnsakene.

Koke perlespelten i lettsaltet vann til den er mør (les på pakken). Sil av vannet og avkjøl perlene litt. Hell på litt olivenolje så de ikke kleber seg sammen når de blir kalde. Holtefjellosten kan du bare bryte opp i passende biter på ca. 1 cm.

Ikke rør for mye rundt i dette, bare servere det omtrent slik det ligger i all sin rustikke tilfeldighet.

Vinaigretten: Bland lun honning, eddik og olivenolje med salt og svart pepper. Hell over en skje eller to per porsjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere