*Nettavisen* Nyheter.

Rotfylt påskemeny

I år skal jeg ale opp en underjordisk sterking i kjøkkenhagen.

Jeg elsker å så frø, for så å høste fruktene av mitt arbeid. Arealet jeg har til rådighet, er begrenset, men det stopper ikke utforskningen.

De siste årene har jeg teste mye rart, og mange vekster har gått dukken. Å få nok sollys er den største utfordringen. De største suksessene så langt er alle mulige urter, belgvekster og bærvarianter.

Les også: Protestvin til påske

Fjorårets tomater, derimot, råtnet opp på mystisk vis, og rotgrønnsakene ble nok sådd altfor sent.

Heftig smak

En av ambisjonene i år er å få til pepperrot. Den gror under bakken, men bladene stikker opp og kan bli halvannen meter. Roten er flerårig, og mange steder vokser den vilt.

Pepperrot er altfor lite brukt, synes jeg. Smaken er så heftig at den kan bringe selv de enkleste råvarer til uante høyder. Til biffkjøtt, kalde geleer, pølser, salt kjøtt, gryter, kokt skinke og tartar er pepperrot perfekt.

En annen god pepperrotkamerat er poteten. Potetsalat av nypoteter med finhakket løk, urter og masse finrevet pepperrot er helt kanon. Rødbete og pepperrot er en kjent kombinasjon, der rødbetenes noe plumpe smak får nytt liv i møte med pepperrotens magi.

Aller best til fet fisk

Men aller best liker jeg pepperrot til fet fisk som laks, ørret, sild, makrell og ål. Hva hadde vel sildesmørbrødet vært uten sin sterke venn?

Pepperroten lukter nærmest ingen ting før du begynner å rive den. Da kommer alle aromaene fram, med sennepsoljen i spissen – en skarp lukt og smak som bryter ned tunge råvarer.

Rett etter Aliénor

Ukens rett er oppkalt etter Aliénor d’Aquitaine (1122–1204), som i løpet av livet var gift både med Ludvig 7 av Frankrike og Henrik 2 av England.

Kanskje var hun som pepperroten, en som ga piff til sine tunge menn? Uansett, en frisk og smakfull blandet salat har hun fått oppkalt etter seg.

Oppskrift:

Salat Aliénor

Ingredienser:

Blandede friske salatvarianter som hjertesalat, eikeblad, isberg, frisée

16 skiver røykt ørret eller laks

1 neve ristede, skåldede mandler

1 avokado, renset og skåret i store terninger

saft av 1/2 sitron

salt og pepper

1 stor sylteagurk skåret i biter

Forskjellige friske urter, som brønnkarse, kjørvel, gressløk

2 ss finrevet fersk pepperrot

1/2 boks crème fraîche

Framgangsmåte:

Miks sammen crème fraîche og pepperrot, smak til med litt salt. Den røkte fisken legges på et brett og bakes i noen få sekunder, slik at den er lun og halvbakt. Salaten rives, legges i kaldt vann og ristes/tørkes godt.

Bland salaten i en bolle, hell i en del av pepperrotkremen. Vend raskt sammen. Anrett salaten i skåler, og fordel avokado, sylteagurk og mandler over. Legg på skiver av den lettbakte fisken. Resten av dressingen helles over. Hakkede urter drysses over. Server med deilig brød, gjerne av surdeigstypen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.